Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tuinbouw maakt SDG's Verenigde Naties concreet

Op zichzelf zijn de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG's) van de Verenigde Naties misschien weinig concreet, ook na een vierde voorgangsrapportage. Toch worden de doelen in menig jaarverslag, zeker bij beursgenoteerde bedrijven (93% van die bedrijven noemt de SDG's), opgenomen. En ook in de tuinbouw weten bedrijven er raad mee en worden de doelen concreet toegepast in o.a. veredeling en kassenbouw.

In de vorig jaar uitgegeven brochure 'Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen en SDG's: voorbeelden uit de praktijk' komt een aantal vooruitstrevende projecten voorbij. Die moeten bijdragen aan het halen van de 17 doelen met als deadline 2030.

Veredelen
Wat te denken van het ontwikkelen van groentenrassen die droogte- en zouttolerant zijn of rassen met resistentie tegen valse meeldauw (Rijk Zwaan) of telers in het verre buitenland voorlichten hoe ze het 'Nederlandse kwaliteitszaad' goed kunnen gebruiken (East-West Seed).

Kassenbouw
Telen in kassen, nog zoiets concreets. Certhon mag erover vertellen in de brochure. Meer met minder is hier het devies. Hoe geavanceerder de kas, hoe beter de teelt te sturen valt, verelte Lotte van Rijn. "Kasteelt zorgt al voor vier keer zoveel productie en dertien keer minder watergebruik vergeleken met teelt op het open veld. In een semi-gesloten SuprimAir-kas is de productie vijftien keer hoger met tachtig keer minder water."

Bij de verschillende indoor farming-systemen zijn de verhoudingen tussen input en output nog gunstiger. “De kunst is om per gebied de optimale teeltoplossing te vinden. Dat kunnen we niet alleen. De hele tuinbouwsector doet daaraan mee. We werken daarvoor samen met bijvoorbeeld zaadleverancier Rijk Zwaan en met Priva, leverancier van klimaatsystemen. Onze kassen en installaties zijn onderdeel van de Nederlandse keten die over de hele wereld voedsel brengt.” 



Data
Nederlanders zijn aan zulke hightech kassystemen gewend, maar in het buitenland is dat anders. “Grafieken interpreteren en aan de knoppen draaien, dat is onze tuinbouw", vertelt Freerk Visser van Hoogendoorn Growth Management, dat actief met andere partners het Plant Empowerment 'evangelie' verspreid.

"Maar zet je zo’n hightech-kas in China neer, dan verdubbelt de oogst niet meteen. Er is ook kennis nodig. We geven wereldwijd trainingen – veel via e-learning. Bijvoorbeeld over het plant- en kasklimaat, energieoptimalisatie en watermanagement. En natuurlijk hoe deze elementen zijn te reguleren in onze kassystemen.” 

Fairtrade
Exporteren naar het buitenland kan, maar telen in het buitenland ook. Dat doet Agro Care in Tunesië, hoewel de productie nog wel terug naar Europa komt. "Ik hoop dat we op den duur ook tomaten kunnen verkopen in Tunesië zelf", vertelt Kees van Veen. 

Hij is zich bewust van de nadelen van telen in de woestijn, maar vond voor zowel water- als transportuitdagingen een oplossing. “We vervoeren de tomaten onverpakt. Daardoor kunnen we 20.000 kilo in een vrachtwagen kwijt. Verpakt zou dat maar 10.000 kilo zijn. Wat betreft watergebruik: onze kassen zijn hypermodern en doen niet onder voor de kassen die we in het Westland hebben. Het watergebruik is minimaal. Voor een kilo snoeptomaatjes hebben we 6 tot 10 liter water nodig. De traditionele teelt in Noord-Afrika zou daar het tienvoudige voor gebruiken.” 

De tomaten worden Faire Trade geteeld. Helaas worden ze niet allemaal als zodanig verkocht, doordat supermarkten er niet om vragen of de consument er niet voor wil betalen, vertelt Kees: “Ik hoop dat dat in de toekomst verandert. Zodat we nog beter kunnen bijdragen aan de lokale ontwikkeling. En we wellicht een deel van de tomaten voor de lokale markt kunnen telen.”

Een greep uit de verhalen
En dan heb je nog water (Priva), substraat (Grodan) en energie (Jacques Wolberts van Coöperatie DOOR vertelt erover, net als Rob Baan van Koppert Cress en Edith Bentvelsen van Ter Laak Orchids), terwijl de handel o.a. in de hoedanigheid van Best Fresh Group en Nature's Pride ook hun verhaal delen over voedselverspilling.

Alle verhalen over concrete toepassing zijn hier te lezen. Daar komen ook nog Beekenkamp Group, Incotec, Royal Brinkman, Koppert Biological Systems en Royal FloraHolland aan het woord.