Servië exporteert meer appelen naar VK en Midden-Oosten en minder naar Rusland

Analisten van EastFruit laten weten dat Servië haar exportmarkten voor verse appelen actief blijft diversifiëren. Terwijl vijf jaar geleden vrijwel de totale oogst nog werd afgezet op de Russische markt vonden in 2019 steeds minder appelen hun weg naar deze markt en werd er meer fruit naar landen als het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Arabische Emiraten en Hongarije geëxporteerd.  

Ook werden forse aantallen Servische appelen afgezet in landen als Roemenië, Saoedi-Arabië, Koeweit, Qatar en Oman. In termen van aantallen is het Midden-Oosten zelfs de tweede voornaamste afzetmarkt geworden, na Rusland. 

Deze trend wordt bevestigd door Ivana Kolarevich, werkzaam bij Vija Porduct, één van de grootste fruitbedrijven op de Russische markt, tijdens de First International Online Conference Apple Forecasts. Ze vertelde ook dat Servië in 2020 zo'n 500.000 ton appelen zal oogsten en dit is een recordoogst. Deze toename is te danken aan het feit dat het appelareaal steeds verder wordt uitgebreid.  

Ook in 2020 gaat Servië door met het diversifiëren van haar appelexport. Zo heeft het land in het eerste kwartaal een plaats in de top tien van grootste appelleveranciers aan de Britse markt veroverd met een export van 1.200 ton, een toename van 67% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In het eerste kwartaal van 2008 exporteerde Servië slechts 4 ton appelen naar het Verenigd Koninkrijk. 

Gedurende dezelfde periode verlaagde Oekraïne haar appelexport naar het Verenigd Koninkrijk naar slechts 20 ton, tegenover een export van 561 ton het jaar daarvoor. Hiermee verloor het land haar marktaandeel aan Servië.  

In de eerste drie maanden van 2020 zag Servië de export naar de Verenigde Arabische Emiraten verzestienvoudigen tot 936 ton en exporteerde het land 284 verse appelen naar Maleisië, een markt waar zij haar concurrent Oekraïne nagenoeg voorbij is gestreefd.   

Gezien de verwachte groei van de Servische appelproductie in 2020 zal de concurrentie tussen Oekraïne en Servië op alternatieve markten naar alle waarschijnlijkheid verder verhevigen. Dit zal een negatief effect hebben op de handel van toonaangevende appelexporterende landen, zoals Italië, Polen en Frankrijk. 

 

Bron: east-fruit.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven