Tridge-rapport

Egyptische exporteurs proberen Europese mark te veroveren met Early 116-granaatappelen

De wereldwijde vraag naar granaatappelen is gestaag gegroeid dankzij de aandacht voor de gezonde eigenschappen van dit fruit. Met haar concurrerende prijzen proberen Egyptische leveranciers van het verbeterde granaatappelras Early 116, waaronder Cairo Farms, de export naar Europa uit te breiden.

De vraag naar granaatappelen zal de komende jaren verder groeien en de markt voor het product zal in 2025 naar verwachting een waarde van €240 mln vertegenwoordigen, tegenover €186 mln in 2019. Het fruit wordt als 'superfruit' aangemerkt vanwege haar hoge gehalte aan vitamine C, punisch zuur en antioxidanten. Het product is een populair ingrediënt in sappen, voedingssupplementen en zelfs huidverzorgingsproducten. 

Als gevolg van het coronavirus is het aanbod aan granaatappelen wereldwijd teruggelopen, legt Cairo Farms uit, een leverancier met vestigingen in zowel Egypte als de VS. Volgens de prijsgegevens van Tridge stegen de granaatappelprijzen het afgelopen kwartaal wereldwijd met 14,3%. 

Oogst seizoen 2019-2020
De start van het Egyptische granaatappelseizoen is twee weken verschoven vanwege de temperatuurvariaties die ertoe hebben geleid dat de bomen later in bloei kwamen. De oogst van het ras Early 116, dat doorgaans eind juni/begin juli wordt geplukt, zal naar verwachting pas eind juli van start gaan.  

Vanwege het uitgestelde seizoen in april als gevolg van de corona-uitbraak is de Egyptische granaatappelproductie dit seizoen gedaald. Volgens Cairo Farms is de vraag nu al sterk en zal het fruit wat hoger geprijsd zijn dan vorig seizoen omdat de beschikbaarheid lager is, ondanks dat het bedrijf zelf haar oogst met 10% tot 15% zal zien toenemen ten opzichte van vorig seizoen.

De Early 116 granaatappel, ofwel het nieuwe en verbeterde ras Wonderful, kreeg deze naam omdat het bijna twee maanden voor het ras Wonderful wordt geplukt, één van de meest populaire granaatappelrassen, dat wordt geoogst van eind september tot oktober. Naast het feit dat het ras zoeter is dan andere rassen (met een Brix van 18) biedt de oogstperiode van Early 116 de mogelijkheid om te profiteren van de vroege markt. 

Hoewel Early 116 al een zeer vroeg ras is, maken de speciale bemestingstechnieken van Cairo Farms het mogelijk om de granaatappelen één tot twee weken eerder te plukken. Het bedrijf is ook de eerste leverancier die van de Egyptische overheid een certificaat heeft ontvangen voor de export van granaatappelen vanwege haar milieuvriendelijke en biologische teeltmethoden.  

Export zal zich richten op de Europese markt
De Europese consumptie van granaatappelen is de afgelopen jaren gestaag gegroeid, met name in Spanje en Griekenland. Egyptische leveranciers, en zo ook Cairo Farms, richten zich op het uitbreiden van hun export naar de Europese markt. Nu de Europese vraag naar biologische en gezonde groenten fruit met name in de noordelijke regio's steeds verder toeneemt, hebben leveranciers zoals Cairo Farms, die werken met milieuvriendelijke mest op basis van zeewier, een concurrentievoordeel om hun exportbestemmingen in Europa uit te breiden. 

Momenteel is het ras Wonderful het meest geëxporteerde Egyptische granaatappelras. Hoewel Turkije en Peru nu nog de grootste leveranciers van granaatappelen aan de Europese markt zijn, overlapt het Turkse seizoen met dat in het Europese deel van het Middellandse Zeegebied, waardoor de concurrentie op de granaatappelmarkt in deze periode zeer sterk is. De granaatappeloogst op het noordelijk halfrond, inclusief die in Europa, vindt plaats tussen september en februari en op het zuidelijk halfrond is de oogst van maart tot mei. Hierdoor kan het ras Early 116 profiteren van een exportvenster van juli tot augustus, een periode waarin de concurrentie gering is. 

Egyptische granaatappelen hebben daarnaast van een flink voordeel wat betreft de prijzen ten opzichte van fruit uit Turkije, Spanje en Israël, wat te danken is aan de lagere kosten. Cairo Farms heeft vorig jaar grote aantallen in Italië en Spanje afgezet en is van plan om nog meer granaatappelen naar markten in Europa te exporteren. 

Voor meer informatie: 
Tridge
Tridge.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven