Franse kersen steeds schaarser vanwege verbod op gewasbeschermingsmiddel

Frans nooddecreet weert Amerikaanse kersen van Franse markt

Op 8 april 2020 heeft Frankrijk zijn vijfde nooddecreet gepubliceerd dat de invoer van kersen verbiedt uit landen waar het gebruik van de chemische stof dimethoaat bij de kersenteelt is toegestaan. Frankrijk heeft dit besluit genomen omdat de EU, ondanks het verbod op het gebruik van dimethoaat, de maximumwaarden voor residuen van het bestrijdingsmiddel nog niet heeft vastgesteld. De Franse kersenteelt blijft dalen als gevolg van het regeringsverbod op het gebruik van dimethoaten. Als gevolg van het nooddecreet kunnen de VS geen kersen naar Frankrijk exporteren.

De VS exporteerden jaarlijks ongeveer 1 miljoen dollar (ruim 915.000 euro) aan kersen naar Frankrijk voordat het verbod in 2016 van kracht werd. Aangezien de productie in Frankrijk daalt en de productiekosten stijgen omdat de Franse telers geen toegang meer hebben tot dimethoaat, worden Franse kersen steeds schaarser en duurder.

Turkse kersen wel toegang tot Franse markt
Net als in 2019 sluit het verbod van 2020 Turkije uit van de lijst van landen die geen kersen naar Frankrijk mogen verschepen, waardoor de Franse kersentelers, die beweren dat Turkse kersentelers de chemische stof illegaal gebruiken en dus een oneerlijk voordeel hebben bij de teelt, in opstand komen. Turkije werd in 2016 en 2017 van de Franse exportmarkt geweerd, hoewel Turkije het gebruik van dimethoaat voor de kersenteelt niet toestaat. Frankrijk is een belangrijke exportmarkt voor Turkse kersentelers.
Het Franse ministerie van Landbouw heeft de opstandige Franse kersentelers geantwoord dat Turkije Frankrijk uitgebreide documentatie heeft verstrekt, waaronder duizenden residutests die aantonen dat er geen dimethoaatresidu op Turkse kersen aanwezig is.

Fruitimporteurs en -handelaren vrezen dat Frankrijk een soortgelijk binnenlands gebruik en een invoerverbod voor andere door de EU goedgekeurde gewasbeschermingsmiddelen zal invoeren, omdat dit het vrije verkeer van groenten en fruit uit de EU en uit derde landen naar Frankrijk zou verstoren.

Bron: USDA


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven