Will Teeuwen, Teboza:

"Hopelijk kan de horeca nog genieten van de laatste maand met Hollandse asperges"

Tholen - De Hollandse aspergetelers gaan het laatste staartje van het seizoen in. Een bizar en uitdagend seizoen, zo blikt Will Teeuwen van Teboza terug. Hij doet verslag van een seizoen waarin van alles voorbij kwam: krappe beschikbaarheid van personeel, verpakken op anderhalve meter, hoge retailorders en een Paasweekend dat ongelukkig samenviel met een krappe beschikbaarheid. "Ik heb er een goede hoop op dat in juni de horeca de asperges ook nog mee zal pakken."

"We hebben vanaf 15 maart behoorlijk onze weg moeten vinden om te dealen met de nieuwe regelgeving. De beschikbaarheid van personeel was echt wel een issue. Niet alle medewerkers konden of durfden te komen. Gelukkig hebben we onze asperges wel uit de grond kunnen krijgen. Her en der zijn er namelijk toch een aantal percelen niet geoogst omdat het personeel er niet was of omdat men het logistiek niet voor elkaar kreeg", blikt Will terug. "Buiten was het namelijk nog wel te regelen om op anderhalve meter afstand te werken. Voor het vervoer naar het veld en het verpakkingsproces was dit uitdagender."

"Dit had wel wat voeten in aarde om een modus te vinden om de orders netjes op tijd klaar te krijgen. We zijn onze klanten en relaties dan ook erg dankbaar voor het getoonde begrip. Gelukkig is het ook allemaal goed gekomen. En we kunnen zeker over de afzet niet ontevreden zijn. De retail heeft minstens het volume afgenomen dat vooraf geprognosticeerd was en soms nog meer dan dat. Daarmee hebben ze het verlies van onze horeca- en foodserviceklanten redelijk opgepakt. Veel mensen gingen thuis luxer eten en daar profiteerde onze productgroep van mee", constateert Will.

"De asperge is nooit een product dat dagelijks gegeten wordt, maar juist in moeilijke tijden gunnen de consumenten zichzelf vaak een maaltijd met asperges. Door de jaren heen hebben we meerdere crisissen gehad, maar die hebben doorgaans weinig impact gehad op de aspergeconsumptie", aldus de teler. "Maar we hopen natuurlijk nooit meer zoiets als het Corona-virus mee te maken. Wel verwacht ik dat consumenten bewuster zullen omgaan met lokaal voedsel en gezondheid. Ik hoop dat we dat kunnen vasthouden."

"Op zich is het best redelijk weer geweest voor de asperges. We hebben niet al te warm weer gehad. Wel hebben we een aantal koude nachten gehad, wat juist in het Paasweekend waarin de vraag op zijn hoogst is, ertoe leidde dat het aanbod instortte. Daar kun je allerlei analyses op loslaten, maar het is gewoon een ongelukkige samenloop van omstandigheden geweest en daar kan niemand wat aan doen", constateert Will, nuchter.

Hij verwacht zeker tot 24 juni nog voldoende asperges beschikbaar te hebben. De vroege percelen gaan er nu uit en de volumes nemen nu dagelijks af. De prijzen zullen hierdoor zeker niet meer omlaag gaan. Vorig jaar hadden we een heel vroeg seizoen, nu zijn we ook niet laat, maar lopen wel zeven tot tien dagen achter op vorig jaar. Voor de reguliere vraag, hebben we voldoende product beschikbaar en we hopen dat ook de horeca in juni nog van het staartje van het seizoen kan meegenieten", besluit Will.

Voor meer informatie:
Will Teeuwen
Teboza
Zandberg 14b
5988 NW Helden
Tel: +31 (0) 77 307 1444
Fax: +31 (0) 77 307 7398
w.teeuwen@teboza.nl    
www.teboza.com   


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven