Zwitserse zuurkool niet aan te slepen door Corona

De coronacrisis heeft tot een toegenomen vraag naar zuurkool geleid. Aangezien de afnamehoeveelheden contractueel geregeld zijn, leidde dit tijdelijk zelfs tot lege schappen. De producenten hopen dat de Covid-19-pandemie voor een duurzame nieuwe denkwijze gezorgd heeft.

Het Zwitserse Gürbetal wordt tot op de dag van vandaag ook 'Chabisland' (koolland) genoemd, en dat met een goede reden. "Hier in het Gürbetal zijn er veel melkbedrijven met akkerbouw, die wittekool telen", zegt Adrian Hänni van de 'Thurnen Sauerkraut Genossenschaft'. Er zijn hier verschillende koolsoorten te vinden: verwerkingskool, oftewel grote witte kroppen, die tot wel 9 kilo wegen en allemaal als zuurkool eindigen. Daarnaast heb je de witte- en rodekool die voor de Zwitserse groentenkeuken aangeboden worden en met bijna 1 kilo duidelijk lichter zijn. Andere specialiteiten zoals spitskool vullen het koolpalet aan.

Weersafhankelijk teeltproces
Schöni Finefood AG in Oberbipp is afnemer van Thurner Sauerkraut. Met hen onderhandelt de coöperatie jaarlijks over de contingenten. Zo weet iedere producent aan het begin van het seizoen hoe veel hij kan afleveren. Christoph Messerli, een jonge producent uit Kaufdorf en lid van de coöperatie, kan bijvoorbeeld jaarlijks 60 ton afleveren. In januari worden de hoeveelheden gedefinieerd die iedere producent kan afleveren. Dan wordt het benodigde aantal jonge planten besteld. Eind april en begin mei komen de zaailingen dan in twee etappes in de grond. Daarna bepaald vooral het weer het verdere seizoensverloop.

In het bijzonder een teveel aan neerslag is voor de kool moeilijk. Om de weersafhankelijke risico's klein te houden, wordt er daarom vaak op verschillende akkers wittekool geplant. Precies dat gebeurde ook in de afgelopen weken.

Bron: lid

Voor meer informatie:
https://www.thurnen-sauerkraut.ch/
https://schoenifood.ch/  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven