Stefanie Kok, Meerbuscher Kartoffelhof:

"Naadloze overgang van het bewaarseizoen naar het vroege aardappelseizoen"

Terwijl in het noorden van Duitsland reeds de eerste aardappelen van de nieuwe oogst gerooid worden, biedt men in het Rheinland nog de laatste restvoorraden van de afgelopen oogst aan. Maar binnenkort zullen ook de koelhuizen in het Rheinland leeg zijn, verwacht Stefanie de Kok (rechts op de foto), bedrijfsleidster van het Meerbuscher Kartoffelhof. Want volgens de actuele prognoses zal het teeltbedrijf midden juni de eerste vroege aardappelen uit het Rheinland kunnen oogsten. "We hebben alleen nog maar laatste resthoeveelheden. We rekenen dus op een naadloze overgang naar het vroege aardappelseizoen.“

Continu irrigatie tijdens het seizoen
Tot enkele weken geleden was er sprake van veel neerslag, inmiddels maakt daarentegen de droogte het de aardappeltelers moeilijk. "Ook wij moeten onze akkers continu irrigeren, niet alleen bij de vroege aardappelen, maar ook bij de latere rassen“, legt Stefanie uit. Hierdoor zal het droge weer de groei van de aardappelen nauwelijks vertragen. "We zullen de nieuwe oogst met de twee vroege rassen Annabelle en Nandina starten, later zal daar nog het ras Belana bijkomen. Daarnaast testen we dit jaar ook de teelt van een nieuw ras, namelijk de  Lipstick. Deze aardappel heeft zowel een rode schil alsook rood vruchtvlees en wordt vermoedelijk in juli geoogst. Daarna zullen we deze fijnproeversaardappel aan enkele gastronomen evenals lokale Edeka-filialen uitleveren.“

Het Meerbuscher Kartoffelhof teelt in totaal acht aardappelrassen op 15 hectare, onder andere het nieuwe ras Lipstick (r). Aanvullend worden er ook uien geteeld. De producten worden direct aan de lokale retail of via de horeca verkocht.

Marktsituatie lijkt zich weer te stabiliseren
Over het algemeen is de marktsituatie bij de aardappelen de afgelopen 2-3 maanden bijzonder spannend geweest, bevestigt Stefanie. "Vanwege de hamsterinkopen aan het begin van de coronapandemie hebben we op sommige dagen vier tot vijf keer zoveel als gebruikelijk verkocht. De horeca was door de sluiting weliswaar compleet weggevallen, maar in de retail konden we daarentegen veel meer dan normaal verkopen. Hierdoor bleef er onder de streep nog steeds een kleine afzetstijging over." Inmiddels heeft de markt zich weer enigermate gestabiliseerd: afgelopen week openden ook in het Rheinland de eerste gastronomen weer hun deuren. "Nu blijft het afwachten hoe deze afzettak zich de komende tijd ontwikkelt."


Consumptieaardappelen in milieuvriendelijke papieren zakken. Foto: Meerbuscher Kartoffelhof

Succesvolle overstap op papier
Meerbuscher Kartoffelhof ontstond rond de jaarwisseling van 2018/2019, nadat Riccardo Bär en Stefanie de Kok het landbouwbedrijf overnamen. In 2019 volgde dan het eerste complete teeltjaar van het zaaien tot aan de oogst. Een belangrijk handelsmerk van het bedrijf was van begin af aan de duurzame papieren verpakking voor de verse aardappelen uit eigen teelt. "We zijn compleet overgestapt van folie naar papieren zakken met katoen. In het begin was men wat terughoudend, maar inmiddels weten steeds meer mensen onze papieren zakken te waarderen“, luidt het tenslotte.

Voor meer informatie:
Meerbuscher Kartoffelhof UG (haftungsbeschränkt)
Stefanie de Kok
Chlodwigstr.11
40668 Meerbusch
+49 2150 - 70 76 370 
info@meerbuscher-kartoffelhof.de  
www.meerbuscher-kartoffelhof.de    


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven