Graciano, de nieuwe vroege Piel de Sapo meloen in Almería

Graciano is een nieuw ras Piel de Sapo meloen voor de vroege teelt, gelanceerd door Syngenta en reeds door verschillende grote telers in de Spaanse provincie Almería uitgetest. José Miguel Sánchez, een teler uit Almería die al 10 jaar vroege rassen van de Piel de Sapo meloen plant, heeft dit jaar een deel van zijn kas voorbehouden aan Graciano.

José Miguel plantte de Graciano reeds op 5 februari, waarbij hij de vroege aanplant aanduidt als een van de kenmerkende eigenschappen van de nieuwe meloen. “Graciano is de andere meloenen altijd een stapje voor. De grootte is vergelijkbaar met die van andere rassen, maar de typische ribbels vormen zich reeds vanaf het begin in plaats van pas op het einde van de groeicyclus te verschijnen. Hij loopt ook steeds twee graden Brix voor op de andere rassen en kan een week eerder geoogst worden, waardoor we als eersten de markt bereiken”.

Dit laatste aspect is erg belangrijk, omdat de prijzen die voor de Piel de Sapo meloenen worden betaald altijd het hoogst liggen in de eerste weken van het seizoen. “We willen vooral als eerste op de markt komen, want dat betekent tussen de 30 en 40 cent meer per kilo. Dankzij Graciano is het ons dit jaar gelukt en dat geeft ons veel vertrouwen in het ras”.

De Graciano meloen weegt tussen de twee en de drie kilo, precies waar de markt om vraagt. “De maat is goed en de meloen is vol van binnen. De ribbels zijn heel fijn en dat verkoopt goed. Tel daar nog eens de goede Brix bij en je bekomt een ras met een zeer goed commercieel potentieel”.

“Volgend jaar ga ik ongetwijfeld verder met Graciano, niet alleen vanwege de zopas opgesomde voordelen voor de afzet, maar ook, en dat is minstens even belangrijker, omdat hij gemakkelijk te telen is. Zo heb ik gedurende de groeicyclus bijna geen enkele gescheurde meloen gezien. Graciano garandeert me dus dat ik op het einde van de rit prima meloenen op de markt kan brengen”, besluit de teler.

Voor meer informatie: www.syngenta.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven