Studie geeft een nieuwe kijk op het bewaren van tomaten in de koelkast

Het is een bekende vraag: moeten tomaten wel of niet samen met ander fruit in de koelkast? Een omstreden nieuwe studie suggereert dat het misschien niet uitmaakt waar we tomaten bewaren, zolang het maar geplukt wordt als het rijp is. Of het nu in de koelkast of in een schaal buiten de koelkast ligt, de gegevens lijken aan te tonen dat de tomaat hetzelfde zal smaken.

Door een panel van ervaren tomatenproevers bij elkaar te brengen, hebben de onderzoekers verschillende rassen en kruisingen van tomaten laten beoordelen, die elk vier dagen bij kamertemperatuur werden bewaard of vier dagen in de koelkast bij 7°C.

Tijdens dit proces werd het panel getraind om schijfjes tomaat objectief te beoordelen aan de hand van een lijst met acht kenmerken, waaronder kleur, zoetheid, zuurheid, nasmaak en sappigheid. In tegenstelling tot wat je zou verwachten, kon het panel uiteindelijk geen enkel smaakverschil ontdekken tussen tomaten die in de koelkast worden bewaard en tomaten die op kamertemperatuur worden bewaard.

Naast de smaakpapillen van een dozijn menselijke deskundigen heeft het team de tomaten onderworpen aan een aantal andere laboratoriumtesten om het gehalte aan vluchtige stoffen, carotenoïden en suikergehalte te meten. Ze gebruikten zelfs een chique Astree Electronic Tongue voor een goede meting.

"Hoe korter de opslagperiode, hoe beter het is voor de smaak en de bijbehorende eigenschappen," zegt teeltwetenschapper Elke Pawelzik van de Universiteit van Göttingen in Duitsland. "We hebben echter kunnen aantonen dat, rekening houdend met de hele naoogstketen, kortstondige opslag van rijpe tomaten in de koelkast de smaak niet beïnvloedde."

In tegenstelling tot eerdere studies, waarin werd vastgesteld dat koeling een negatieve invloed had op de smaak van een tomaat, werden de vruchten die in het onderzoek van Pawelzik werden gebruikt, gedurende het hele naoogstproces gevolgd. Dit betekent dat de tomaten rijp geoogst zijn, één dag bij de distributeur en vervolgens twee dagen bij de retailer voordat ze de weg naar de keuken (of in dit geval het lab) vonden.

Dit zou een reden kunnen zijn waarom het nieuwe onderzoek zulke andere resultaten heeft gevonden dan eerdere gegevens. Het kan ook zijn dat de tomaten in dit bijgewerkte onderzoek niet zo lang in de koelkast werden bewaard als in andere studies, die ongeveer een week duurden.

Maar er is nog een andere verklaring. Het feit dat de gekoelde tomaten niet anders smaakten, kan ook iets te maken hebben met het eigenlijke tomatenras. "Onze resultaten geven aan dat het gedrag van de vrucht tijdens de koude opslag (7°C) ook sterk afhankelijk is van de cultivar/veredelingslijn", schrijven de auteurs.

Klik hier om het volledige artikel te lezen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven