Export naar Rusland, Europa en het Midden-Oosten begonnen

Turkse abrikozentelers eisen minimumprijsregeling

Mersin, een stad in het zuiden van Turkije, voldoet aan 85% van de binnenlandse vraag naar abrikozen. Dit jaar verwachten de telers in het Mut-district Mersin 120.000 ton abrikozen te oogsten. Bij het begin van de oogst en de export vroegen de telers om een minimumprijsregeling om zich tegen verliezen te beschermen.

Hidir Kar, voorzitter van de Mut Chamber of Agriculture, verklaarde dat de export van abrikozen uit het district al is begonnen. De belangrijkste exportmarkt voor Turkse abrikozen is Rusland, gevolgd door de Europese en Midden-Oosterse markten, aldus Kar.

Kar merkte op dat abrikozen tussen 6 en 8 Turkse Liras (0,81 tot 1,08 euro) kosten, waarbij hij zijn bezorgdheid uitsprak over de interventie van sommige tussenpersonen die de prijzen ten nadele van de telers zouden kunnen verlagen. "Telers moeten niet overgeleverd zijn aan de genade van een paar handelaren, zoals we in voorgaande jaren hebben meegemaakt. Als er geen controlesysteem is, zullen telers snel worden benadeeld door de situatie. We willen graag dat de prijs van de abrikozen worden gereguleerd door het Turkse Bureau voor bodemproducten (TMO) en we verwachten een minimumprijsplan, zoals dat er ook is voor hazelnoten en tarwe," vervolgt Kar.

Kar merkte ook de recente stijging van de elektriciteitsprijzen op en dat dit de abrikozenteelt negatief heeft beïnvloed. "Onze telers hebben moeite om de elektriciteit te betalen. Ze gebruik elektra voor de irrigatie. Als de elektriciteitsprijzen niet worden verlaagd, zullen veel van onze telers zonder elektriciteit komen te zitten en zal de productie stoppen omdat de teeltbedrijven in het midden van het seizoen zonder water komen te zitten. Het is absoluut nodig dat er aanvullende stimuleringsmaatregelen komen," concludeerde Kar.

Bron: Dunya


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven