Vietnamese rijsttelers schakelen over op het telen van groenten en fruit

Steeds meer rijsttelers in Cửu Long (Mekong) in de Vietnamese provincie Tiền Giang zijn overgeschakeld op de teelt van andere gewassen in een poging zich aan te passen aan het veranderende klimaat.

In de districten Cai Lậy en Cái Bè, in het het bovenstroomse deel van de rivier de Tiền, een zijrivier van de Mekong, zijn rijsttelers tijdens het droge seizoen 2019-2020 ofwel volledig overgestapt op de teelt van andere gewassen of wisselen zij de rijstteelt met die van andere gewassen af, zo laat het ministerie van Landbouw weten. 

In Cái Bè worden nu op 5.300 hectare weinig winstgevende rijstvelden groenten en fruit geteeld en op nog eens 1.200 hectare vindt wisselbouw plaats.

Phạm Văn Thanh, hoofd van het Bureau voor Plattelandsontwikkeling in Cái Bè, zegt dat telers waardevolle gewassen telen zoals pompoenen, komkommers en uien. Deze hebben een korte groeicyclus en leveren hoge opbrengsten op. Bovendien vereist de teelt van deze gewassen veel minder water dan die van rijst en zijn zij ook winstgevender. 

Telers die groenten telen in deze twee districten verdienen drie tot vijf maal meer dan rijsttelers. In Cai Lậy werd dit jaar al ruim €1,2 mln geïnvesteerd in irrigatieprojecten voor de fruitteelt, die kampt met een tekort aan water als gevolg van droogte en zoutwaterintrusie. 

Zo'n 2.275 hectare aan fruitboomgaarden wordt geraakt door de waterschaarste, waarvan op 2.186 hectare de verliezen tussen de 30% - 70% oplopen en bij het overige deel tot boven de 70%. 

Op de website elevenmyanmar.com staat te lezen dat Tiền Giang, het grootste fruitteeltgebied van het land, over een fruitareaal van meer dan 77.700 hectare beschikt, waarop speciale rassen zoals de Lò Rèn appel, Hòa Lôc mango, Ngũ Hiệp doerian en Chợ Gạo dragonfruit worden geteeld. De jaarlijkse fruitproductie in de provincie bedraagt ruim 1,5 mln ton. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven