Erik Kieftenburg, MJ Pronk:

"Er worden nog onvoorstelbaar veel peren ongesorteerd verkocht"

Tholen - De vraag naar Hollandse peren is momenteel groot. "Een aantal maanden geleden begon het in het oosten van Europa al te jeuken omdat ze daar met tekorten zaten. En nog steeds gaat er onvoorstelbaar veel ongesorteerd fruit in boxen voor goede prijzen weg", constateert Erik Kieftenburg van MJ Pronk uit Zwaagdijk. 

"Vorig jaar hebben we het laatste fruit weg moeten gooien. Dat gaat dit jaar niet gebeuren. Misschien dat het lukt om het seizoen jaarrond te maken, maar dan moeten we het wel heel dun uitsmeren. Dat geldt voor de Conference-peren, maar met Elstar schiet het ook al aardig op. Die afzet liep tot voorkort matig, maar inmiddels beginnen de afnemers in binnen- en buitenland er ook aan te trekken", vervolgt de hardfruithandelaar. 

Hij sluit niet uit dat de prijzen nog verder zullen stijgen. "Er komt nu schaarste, dus de prijzen zullen nog wel verder stijgen. Er zijn wel importappelen uit bijvoorbeeld Chili op de markt, maar die kosten ook goed geld. En het positieve aspect van het hele verhaal is dat de kwaliteit van het Hollandse fruit zo goed is. Vorig jaar hadden we zowel met Conference als met Elstar veel kwaliteitsproblemen, dit jaar eigenlijk niet."

"De vraag is wat het koude voorjaar voor effect gaat hebben op de nieuwe oogst.  Nu zul je de vroege hagel op de Conference niet direct terugzien, maar op een Comice-peer wel. Verder is er her en der best wat windschade. Zo zijn 80% van de bloemen van de pruimenbomen weg, die hoeven niet gedund te worden dit jaar. Ook van de Kordia-kersen verwachten we geen volle oogst, maar de rode bessen hangen er daarentegen wel goed bij", besluit Erik.

Voor meer informatie:
Erik Kieftenburg
MJ Pronk
Groothandelsmarkt 2
1681 NN Zwaagdijk
erik@mjpronk.nl 
www.mjpronk.nl 

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven