Jacob Aktalan, MG Fruit:

"Zulke hoge prijzen voor watermeloenen zien we zelden zo'n lange periode"

Tholen - Het Spaanse meloenenseizoen is alweer even onderweg. Over de hele linie is de beschikbaarheid beperkt en de prijzen hoog. Jacob Aktalan van MG Fruit maakt de balans op. "Met Galia-meloenen wachten we traditiegetrouw op de meloenen vanuit Murcia omdat die uit Almeria niet aan onze kwaliteitseisen voldoen. Als alternatief hebben we daarom Galia's uit Marokko waar we breed op inzetten. Deze zijn GlobalGap-gecertificeerd, wat geen vanzelfsprekendheid is in Marokko."

Cantaloupe-meloenen zijn volgens de importeur schreeuwend duur. "Prijzen gaan wel tot de 2,25 euro per kilo. Dat zijn echt hele hoge prijzen, maar er is dan ook zo goed als niks van beschikbaar. Ook de gele meloenen zijn goed aan de prijs, met name de dikke maten zijn er bijna niet. Verder verloopt de afzet van Piel de Sapo-meloenen goed. Er komen er wel steeds meer van beschikbaar en prijzen liggen tussen de 0,90 en 1 euro."

Een unieke situatie vormt momenteel de watermeloenenmarkt. "Konden we die drie weken terug aan de straatstenen niet kwijt, inmiddels is de markt volledig omgedraaid met prijzen rond de 1,30/1,40 euro. Nu er minder aanplant is in Almeria en ook nog eens sprake is van de nodige virusdruk is de markt leeg en is het overal op en tekort. Een dergelijke lange periode met deze prijzen is echt uniek. Voor de telers in Almeria wordt dit misschien wel het beste seizoen ooit", aldus Jacob.

"We krijgen nog een week of drie watermeloenen uit Almeria binnen, waarna we overschakelen op Murcia. Dan zullen de aanvoerproblemen wel verleden tijd zijn. Na Murcia staat het Braziliaanse seizoen al weer voor de deur. Hoe dat gaat verlopen, weet niemand, maar aangezien het Corona-virus daar behoorlijk heeft toegeslagen, zullen daar ook de nodige problemen ontstaan", besluit Jacob.

Voor meer informatie:
Jacob Aktalan
MG Fruit
Handelscentrum ZHZ 49-60
2991 LD Barendrecht
Tel: 0180-745470
jacob@mgfruit.nl 
www.mgfruit.nl 

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven