Jan Westhoeve over goede exportvraag naar aardappelen:

"Met lage prijs en goede kwaliteit komen we bij buitenlandse klanten goed beslagen ten ijs"

Tholen - Waar de afzet richting de aardappelverwerkende industrie de afgelopen weken achterbleef als gevolg van de Corona-pandemie, is de aardappelexport de laatste maanden juist erg druk. "Vanaf januari is het al significant drukker. Vooral de voormalige Oostbloklanden doen goed mee, maar we hebben ook een lange periode meer verladen naar het Caribisch gebied. Wij hebben extra personeel ingehuurd om de aardappelen allemaal te verwerken", vertelt Jan Westhoeve van Westhoeve Potatoes.

Hoewel veel boeren hun schuren vol hebben liggen, vindt de aardappelhandelaar dat hij door telers nog niet eens overdreven veel gebeld wordt. "Dat verbaast me eerlijk gezegd wel, daarom heb ik de afgelopen weken wat tamtam gemaakt op sociale media en dan komt het aanbod meer los. Er was even wat onduidelijkheid bij de telers of ze dan nog wel compensatie zouden krijgen, maar inmiddels is de export klip en klaar benoemd als geaccepteerd  afzetkanaal voor de RVO regeling voor fritesaardappelen. Een boer ontvangt bij de exporteur momenteel meer voor zijn aardappelen, dan dat hij ze verkoopt voor veevoer. We hebben nog steeds plaats voor vrije fritesaardappelen, zoals Fontane en Markies."

Ook de kwaliteit is volgens Jan momenteel geen issue. "Doordat het aanbod zo groot is, hebben exporteurs de keuze om de mooiste partijen te selecteren voor de export. Daarom komen er nu hele mooie partijen tevoorschijn. We komen hiermee goed beslagen ten ijs in het buitenland. Voordeel is natuurlijk dat de prijs erg laag is. Toen drie weken terug de aardappelen een paar centen duurder werden, viel meteen de vraag even weg. Ik verwacht dat de exporthandel nog wel drie – vier  weken door zal lopen, daarna zal het wel minder worden."

Voor meer informatie:
Westhoeve Potatoes Holland
Hofdijksweg 42
3253 KB Ouddorp
Tel: 0187-683137
Fax: 0187-681274
info@westhoevepotatoes.nl
www.westhoevepotatoes.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven