De knoflookoogst creëert in Spanje ongeveer 1,5 mln. arbeidsuren

Elk jaar creëert de knoflookoogst in Spanje ongeveer 1,5 mln. arbeidsuren. Door jobcreatie in plattelandsgebieden waar weinig industriële activiteit is, geeft de knoflookteelt de plaatselijke economie een duwtje in de rug.

Het belangrijkste teeltgebied van knoflook in Spanje is La Mancha, met 19.292 hectare, gevolgd door Andalusië (4.838 ha), Castilië en León (1.786 ha), Madrid (872 ha) en Extremadura (ongeveer 500 ha).

Het loon voor het oogsten van knoflook wordt vastgelegd in provinciale arbeidsovereenkomsten die het resultaat zijn van onderhandelingen tussen vertegenwoordigers van respectievelijk de telers en de arbeiders. In de meeste gevallen wordt een prijs bepaald per doos van 20 kg. Vaak valt de uiteindelijke verloning iets hoger uit dan wat in de collectieve arbeidsovereenkomst staat, afhankelijk van het type knoflook, de maat of uitzonderlijke omstandigheden, zoals de coronacrisis.

Dit vergoedingssysteem wordt verkozen door zowel telers, die slechts betalen voor wat effectief geoogst wordt, als door de oogstmedewerkers, die loon naar werken krijgen. Zo verdienden de seizoensarbeiders in 2019 gemiddeld 68,20 €/dag, een stuk hoger dan het interprofessioneel minimumloon (48,19 €/dag).

De oogst van knoflook is heel belangrijk voor de werkgelegenheid in de tuinbouw in de desbetreffende streken. Sinds meerdere jaren zijn de oogstwerkzaamheden onderworpen aan strenge specifieke controles van de arbeidsinspectie en de veiligheidsdiensten, gezien het grote aantal tewerkgestelde personen. Bij alle reeds uitgevoerde inspecties zijn er slechts heel weinig inbreuken vastgesteld. Ze hadden betrekking op minder dan 1% van het totale aantal werknemers.

De knoflooktelers zorgen er, zeker in de huidige crisisomstandigheden, voor dat de arbeiders volgens de regels en in de best mogelijke omstandigheden aan de slag kunnen. Er worden de nodige persoonlijke beschermingsmiddelen ter beschikking gesteld, de arbeiders krijgen vorming over hoe op het werk om te gaan met de nieuwe situatie en er worden extreme voorzorgsmaatregelen genomen bij het uitvoeren van de taken.

Voor meer informatie:
Asociación Nacional de Productores y Comercializadores de Ajo, ANPCA
Plaza Arrabal del Coso, s/n. Aptdo 66
16660 Las Pedroñeras (Cuenca) - Spanje
Tel.: +34 967 16 10 11
info@anpca.es
www.anpca.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven