Santiago Vázquez, La Vega de Cieza: "Vraag en prijzen blijven hoog"

“De hoofdrol is dit seizoen weggelegd voor de nectarines”

Het huidige scenario voor het Spaanse steenfruit is heel anders dan vorig seizoen. Dat is overigens geen ramp, want met gelijkwaardige cijfers zou het rampzalig uitdraaien voor de sector. De oogst is heel wat minder dan vorig jaar, terwijl de vraag reeds vanaf dag één goed was dankzij mooi weer in Midden- en Noord-Europa en een gewijzigd consumptiepatroon. Het resultaat is een vlotte verkoop.

“In verschillende Europese landen worden dit voorjaar recordtemperaturen opgemeten, wat de vraag ongetwijfeld goed heeft gedaan sinds het seizoen in de vroegste gebieden van start is gegaan”, zegt Santiago Vázquez, manager van het bedrijf La Vega de Cieza uit Murcia. "En de lockdown waarbij de mensen noodgedwongen veel tijd thuis doorbrengen heeft geleid tot een wijziging in het consumptiegedrag met meer aandacht voor gezond voedsel", voegt hij eraan toe.

"In het begin misten we wel de afzet naar de groothandel door de sluiting van de weekmarkten en van sommige groentenwinkels vanwege corona, maar de vraag vanuit de retail heeft dat ruimschoots goedgemaakt. Aan het eind van bijna elke dag zijn onze magazijnen leeg. Sinds ongeveer twee weken is de vraag weer wat meer gespreid met de opening van de overige afzetkanalen. We hadden wat angst dat het wegvallen van het toerisme in Spanje de cijfers negatief zou beïnvloeden, maar het ziet ernaar uit dat de mensen meer steenfruit zullen consumeren in hun eigen land, waardoor de globale vraag in balans zal zijn”.

Volgens de manager van het bedrijf uit Murcia zorgen de mindere volumes uit Spanje en de andere Mediterrane landen voor hogere prijzen dan vorig jaar. “De hoofdrol is dit seizoen ongetwijfeld weggelegd voor de nectarine. Er hangen fors minder nectarines aan de bomen en een deel daarvan kent ook nog kwaliteitsproblemen zoals onder andere schade aan het fruit door het zwiepen van de takken door de wind. Het is met andere woorden een schaars goed dit jaar. Volgens ramingen zijn er zo’n 20% minder nectarines beschikbaar, maar de vraag ernaar is wel het hoogst en dus haalt de nectarine de beste prijzen”.

Ook van abrikoos is er product tekort, maar de markten reageren wat zenuwachtiger en er wordt meer gespeculeerd met de prijzen. "In tegenstelling tot eind mei van vorig jaar, toen er veel abrikoos voorhanden was, is de vraag nu wel behoorlijk en kunnen de prijzen mooi oplopen, afhankelijk van de kwaliteit. Veel handelaars die eerst hun blik richtten op Frankrijk en Italië, doen nu hun inkopen in Spanje”, zegt Santiago Vázquez. "Ook de vraag naar perziken en paraguayo’s is hoger dan vorig jaar en het prijsniveau in de supermarkten is prima."

“We hebben nog wel enkele maanden in het verschiet en we weten hoegenaamd niet hoe het gaat eindigen. Maar één ding weet ik wel: het seizoen is heel positief begonnen en we hebben ook goede hoop dat het wel los zal lopen. Een mooie afzet zou welkom zijn om de verliezen die de sector vorig jaar heeft geleden te compenseren. Toch moeten we er ook over waken dat de prijs in de supermarkt niet te hoog wordt, zodat het betaalbaar blijft voor de consument, zeker in de huidige tijden.”

Voor meer informatie:
Santiago Vázquez
La Vega de Cieza
Tel.: +34 968455779 (Spanje)
santiago@vegacieza.com
www.vegacieza.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven