Overheid gevraagd onmiddellijk in te grijpen

Australische aardappeltelers vrezen massale toevoer van goedkope Europese frites

Aardappeltelers vrezen dat tonnen goedkope Europese frites zullen worden gedumpt op de Australische retailmarkt, nu bekend is geworden dat er een Covid-19-hulppakket van 1 miljard dollar (ruim 918 miljoen euro) is toegekend aan Europese aardappeltelers. Ausveg, de brancheorganisatie van groenten- en fruittelers, roept de overheid op om onmiddellijk in te grijpen.

De oproep is een dringend verzoek aan de overheid om snel in actie te komen, zonder dat de telers de officiële rechtsgang hoeven te gaan, die te veel tijd zou kosten, waardoor de markt wellicht al overspoeld zou zijn door geïmporteerde frites voordat er een uitspraak zou zijn.

De telers zijn in kennis gesteld van ten minste één in Europa gevestigde verwerker die in Australië al een distributienetwerk heeft opgezet om zich voor te bereiden op een massale toelevering van frites. De vrees is dat niet alleen de retailmarkt zal wegvallen voor de lokale aardappeltelers, maar ook de fastfoodmarkt.

"De grote hoeveelheden verwerkte aardappelen, die vanuit Europa de Australische markt gaan overspoelen, is een niet te onderschatten risico voor Australische aardappeltelers," zegt James Whiteside van Ausveg tegen 7news.com.au. "Dit is een extra bedreiging, na alle uitdagingen die de coronapandemie heeft veroorzaakt. En dan heb ik het nog niet over de overige problemen waar onze aardappeltelers mee te kampen hebben gehad, zoals de recente droogte, beperkte toegang tot water en ironisch genoeg de natste oogst op het eiland Tasmanië in jaren."

Ausveg heeft overleg gevoerd met de twee grootste Australische aardappelverwerkers McCain Foods en Simplot, plus een aantal andere organisaties uit de sector, om het probleem aan te pakken. "We roepen de federale overheid op om onmiddellijk in te grijpen om deze vitale Australische sector te beschermen," besluit Whiteside.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven