Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Boerenbond:

"Bekend gemaakte droogtemaatregelen hebben zware impact AGF-sector"

De uitzonderlijk vroege en drastische provinciale droogtemaatregelen die woensdag bekend gemaakt werden, hebben een zware impact op de bedrijfsvoering en de productie van de Vlaamse land- en tuinbouwbedrijven. Water blijft een onmisbaar goed voor land- en tuinbouwers die met levende planten en dieren werken. Boerenbond roept de overheid op om een maximale inspanning te leveren om samen met de boeren op zoek te gaan naar alternatieve oplossingen.

Impact op land- en tuinbouw groot
Woensdag maakten de verschillende provincies hun zgn. droogtemaatregelen bekend om zo een antwoord te formuleren op de huidige droogte. In elke provincie werd zeer vroeg op het seizoen een captatieverbod ingesteld voor ecologisch kwetsbare waterlopen. Beregening is dus wel degelijk toegelaten. De afbakening daarvan is regionaal sterk verschillend. De impact van deze maatregel op de land- en tuinbouwsector is echter groot. Water is immers een onmisbaar goed voor de primaire productie. Bovendien is de land- en tuinbouwsector geen sector zoals de anderen. Land- en tuinbouwers werken met levende planten en dieren. Het productieproces kan niet zomaar stilgelegd worden om na de droogteperiode herop te starten. In sommige streken komen de gewassen niet op of verdrogen ze zienderogen. Boerenbond betreurt dat er geen beter evenwicht gevonden kon worden tussen de ecologische vereisten en de nood aan water voor de land- en tuinbouw.

Oplossingen?
“Het is jammer dat er geen oplossingen geboden worden aan de land- en tuinbouwers die door deze maatregelen reeds vroeg in het seizoen en mogelijk voor een langere periode getroffen zijn. We rekenen erop dat de overheid op korte termijn extra inspanningen levert om de getroffen boeren tegen een betaalbare prijs alternatieve waterbronnen aan te reiken. De economische gevolgen voor onze bedrijven zijn groot en de onzekerheid ten gevolge van de Coronacrisis wordt nog groter”, aldus Boerenbondvoorzitter Sonja De Becker. “Boerenbond deed na de droogte van 2018 diverse voorstellen om de beschikbaarheid van water voor land- en tuinbouw te verhogen, maar stelt vast dat het lang duurt voor er op het terrein echte resultaten worden geboekt. We dringen aan om hier nu eindelijk heel snel werk van te maken.”

Voor meer informatie:
Vanessa Saenen
Boerenbond
+320475 55 55 25
www.boerenbond.be   

Publicatiedatum: