Beste maand maart ooit voor Spaans citrus

Met een export van bijna een half miljoen ton - 499.291 ton is het exacte cijfer -, beleefde de Spaanse citrussector zijn beste maand maart ooit en dat terwijl Spanje de hele tweede helft van de maand in lockdown heeft doorgebracht. Het is anderzijds precies het coronavirus en de daaruit voortvloeiende interesse van de Europeanen in gezond fruit dat de vraag naar citrus naar ongekende hoogten heeft geleid.

Met een oogst die bijna 24% lager ligt dan normaal en ondanks een aanzienlijke daling van de export naar overzeese gebieden, is de Spaanse export van citrus tot op vandaag even groot als die van vorig jaar (2,86 mln. ton). Bij gebrek aan officiële statistieken gaat het Citrus Comité (CGC) ervan uit dat het groeipercentage van bijna 10% van de maand maart ook in april zal worden aangehouden. "De regering erkende de fruitteelt als een essentiële economische activiteit en het coronavirus eiste van ons een buitengewone inspanning om de enorme problemen die zich stelden te overwinnen, maar het is duidelijk dat we in ons opzet zijn geslaagd om de aanvoer te garanderen", aldus Inmaculada Sanfeliu, de directrice van het Citrus Comité.

Hoewel het nog te vroeg is om een balans op te maken van het seizoen, is het te verwachten dat de oogst dit jaar een maand à anderhalve maand eerder zal eindigen. Voortgaande op de tot nu toe beschikbare cijfers kan al worden gesteld dat maart met een export van 276.701 ton de op één na beste maand van maart ooit was voor de Spaanse sinaasappel (na die van 2015 met 287.900 ton en 17% meer dan in 2019). Ook de mandarijnen deden het beter dan in maart 2019 (+7%), wat de tot dan toe geaccumuleerde daling van 25% tegenover vorig seizoen enigszins heeft kunnen compenseren.

Er mag daarbij niet vergeten worden dat het seizoen korter is dan normaal vanwege de kleinere oogst, waarvan verwacht wordt dat die voor citrus in het algemeen 23,9% lager zal uitvallen dan in 2018/19. De daling voor sinaasappelen wordt geraamd op 22,4% en voor mandarijnen op 28,9%. Wat het verder nog bijzonder maakt, is de wetenschap dat de afzet in belangrijke niet EU-bestemmingen grotendeels is weggevallen: in de Verenigde Staten vanwege de opgelegde tarieven en in China vanwege het uitbreken van de coronacrisis. "In deze moeilijke tijden heeft de Spaanse sector eens te meer aangetoond dat het de betrouwbaarste Europese partner is, met heel stabiele en hoge kwaliteitsnormen en waarschijnlijk de beste benuttingsgraad", zegt Sanfeliu.

Voor meer informatie:
Comité de Gestión de Cítricos
C/ Monjas de Santa Catalina, 8, 4ª
46002 Valencia (Spanje)
Tel.: +34 963 52 11 02
comite@citricos.org
www.citricos.org


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven