Mónica Tierno, AC-Valle del Jerte: "We hebben 40% minder vroege en 80% minder middellate kersen"

"De Europese kersenmarkt is vooralsnog leeg"

Op dit moment zijn er op de Europese markt maar weinig kersen vanwege de slechte weersomstandigheden in het voorjaar in de teeltgebieden. Naast Portugal, Italië en Frankrijk gaat het in Spanje om de Jerte-vallei, in Extremadura, en om Aragón, Alicante en Lérida.

“In de Jerte-vallei beginnen we pas nu met de afzet van de vroege rassen, zowel in Spanje als in het buitenland. We hebben immers een maand lang regen en af en toe hagelbuien gehad. Vorige week heeft het zes dagen na elkaar geregend, wat zijn sporen heeft nagelaten op de vroegste rassen die nog niet geplukt waren, maar ook op de middellate rassen. We zijn ongeveer 40% van de vroege kersen kwijt en 80% van de middellate rassen”, zegt Mónica Tierno Díaz, directrice van Agrupación de Cooperativas Valle del Jerte.

“Momenteel hebben we de aanvoer even stopgezet tot we volgende week weer beginnen plukken en volumes kunnen oogsten die de moeite waard zijn. Na de valse start zullen we wel weer op gang komen met de late variëteiten en de Picota-kers, zowel wat hoeveelheden als kwaliteit betreft. De aanvoer is verzekerd vanaf juni tot eind juli”, voegt ze eraan toe.

Ondanks het slechte weer en corona is de vraag volgens Mónica Tierno erg goed. “De markt heeft positief gereageerd op de eerste kersen, ook al waren we wat ongerust na het zien dat bepaalde groenten en fruit het toch moeilijk hebben gehad tijdens de coronacrisis. We hebben het gevoel dat de consument, na zo lang opgesloten in zijn huis te hebben gezeten, nu iets nieuws en typisch zomers wil. Op dit moment voelen we geen druk van andere telerslanden op de markt, omdat er vooralsnog nauwelijks kersen in de schappen liggen. Toch wordt er vanaf nu in Midden-Europa meer concurrentie van de Turkse kersen verwacht, die er in groten getale op de markt zullen komen. In tegenstelling tot de meeste landen rond het Middellands-Zeegebied heeft Turkije geen tegenslagen te verwerken gehad. De prijzen liggen momenteel erg hoog door het lage aanbod, maar dat is uiteindelijk niet positief als je niet over de volumes beschikt.”

Tussen de 50 en 60% van de kersen uit de Jerte-vallei zijn bestemd voor de export, al kan dat jaar per jaar wel wat schommelen. "We richten ons in de eerste plaats op de EU en Oost-Europa, maar elk jaar voeren we meer en meer kersen uit naar Hong Kong en de Verenigde Arabische Emiraten. We maken ook deel uit van de Sectorale Tafel van de Spaanse Kers, die onverdroten blijft doorwerken om ervoor te zorgen dat de kers het volgende Spaanse product is dat over een protocol beschikt voor de Chinese markt. We zijn ervan overtuigd dat China een mooie markt is voor ons product, omdat de kers er in de cultuur is ingebed. Chili en Argentinië zijn daarbij onze voorbeelden, want China is de belangrijkste markt voor hun kersen. Wij hebben reeds ons huiswerk klaar en zijn voldoende voorbereid om de stap naar China te zetten. Nu is het aan de Chinese overheid om te beslissen”, zegt Mónica Tierno.

Het kersenareaal in de Jerte-vallei is de afgelopen jaren stabiel gebleven omdat er geen uitbreiding meer mogelijk is, maar de telers blijven wel inzetten op innovatieve rassen en op het perfectioneren van de teelttechniek. "Als we de verre markten willen bereiken, moet ons fruit nog competitiever worden."

Voor meer informatie:
Miguel Ángel Durán
Agrupación de Cooperativas Valle del Jerte
Tel.: +34 927 471 070 (Spanje)
maduran@ac-vallejerte.es
www.ac-vallejerte.es
www.picotasjerte.es/


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven