Azië kampt met tekort aan frites als gevolg van Corona

De Corona-uitbraak heeft de kwetsbaarheid van de toeleveringsketen in Azië voor 's werelds belangrijkste gewassen, rijst en tarwe,  blootgelegd, maar de kans dat de regionale aardappelsector een deel van het tekort op zal vangen, is niet heel groot.

Volgens gegevens van de United Nations Food and Agricultural Organisation (FAO) bedroeg de totale wereldteelt van aardappelen in 2018 368 mln ton, waarvan bijna 189 mln ton in Azië werd verbouwd.

Nu de rijstprijzen en het aanbod onzeker zijn vanwege lockdowns en een hoge, paniekerige vraag met name in Azië-Pacific na de uitbraak van Covid-19, zou men kunnen verwachten dat de aardappelmarkt hier enigszins van zou kunnen profiteren. Maar in werkelijkheid zijn er meerdere factoren die dit niet mogelijk maken, aldus Samarendu Mohanty, de regionale directeur van het International Potato Center Asia.

Mohanty vertelt aan FoodNavigator-Azië: "De aardappelketen is zeer uniek. Dit komt door het bestaan van twee verschillende soorten aardappelen voor verschillende doeleinden." 

"De eerste is het type dat we in Azië beter kennen, de consumptieaardappel die we in de supermarkten kunnen kopen en gebruiken om curry's of andere gerechten mee te maken. De andere is de bewerkingsvariant die wordt gebruikt om frites en aardappelpartjes te maken, wat in het Westen veel gebruikelijker is, vooral in de foodservice sector."

In Azië is zo'n 95% van de aardappelconsumptie 'vers', wat betekent dat de aardappel direct wordt versneden en zonder enige bewerking wordt gebruikt. In Zuid-Aziatische landen als India, Pakistan en Sri Lanka is het een belangrijk basisproduct, vooral als het gaat om middelgrote en ronde variëteiten.

De industrieaardappel wordt vooral gebruikt in het Westen, goed voor zo'n 70% van de consumptie. Deze aardappel is meestal veel groter en weegt veelal ongeveer een halve kilo.

Het is belangrijk om op te merken dat industrieaardappelen niet uitwisselbaar zijn met consumptieaardappelen vanwege verschillen in kwaliteit en textuur. Ondanks de zeer verschillende consumptiepatronen voor beide soorten heeft de vraag naar het ene product wel een grote invloed op het andere.

Azië is bijna volledig afhankelijk van het Westen voor bewerkte aardappelproducten, waardoor langdurige lockdowns waarschijnlijk grote gevolgen zullen hebben.

Vrijwel alle frites en aardappelpartjes in Azië worden geïmporteerd uit Europa, Canada en de VS en als deze situatie zich nog eens vier tot vijf maanden voortsleept, zal het aanbod dalen. Mohanty: "Als de horeca in het Westen opnieuw mag worden geopend, zal er niet genoeg aanbod zijn voor de export. Wat ons dan te wachten staat is een mogelijk tekort aan frites in Azië."


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven