Voor het eerst witte asperges geteeld in Noorwegen

Eind april bereikten de broers Edvart, Bernt en Anstein Freberg van Hvasser Asparges in Zuid-Noorwegen een mijlpaal: voor het eerst werden er witte asperges geoogst in Noorwegen. De asperges zijn nu exclusief te koop bij een aantal filialen van Meny in Zuid-Noorwegen, aan het uiteinde van het Oslofjord.

De gebroeders Freberg telen sinds 2012 groene asperges en hun droom om witte asperges te telen startte in 2016. In 2018 won Hvasser Asparges de Meny Matskattstipend, een aanmoedigingsprijs voor lokale telers van supermarktketen Meny, ter waarde van 500.000 kronen (zo’n € 45.000), voor de ontwikkeling van de eerste Noorse witte asperges.

Bernt Freberg, directeur Hvasser Asparges: “Veel dank gaat uit naar Meny, die dit project mede mogelijk hebben gemaakt. Met het geld konden we doorpakken en daardoor liggen onze eerste witte asperges nu in de winkel.”

Vegard Kjuus, directeur Meny: “Wij van Meny waren sponsor van het project en we zijn ontzettend blij met het resultaat. De gebroeders Freberg staan voor veel doorzettingsvermogen, gedrevenheid en vakmanschap. Dat is echte passie voor eten, iets wat we bij Meny toejuichen.”

Volledige teelt vanaf 2021
Nu worden de witte asperges geteeld op een akker ter grootte van 5000 vierkante meter en de oogst van de testteelt bedraagt dit jaar zo’n 100 kilo per 1000 vierkante meter. Freberg: “Het is belangrijk om nu in het eerste jaar niet te fanatiek te oogsten want dan groeien de wortels niet goed, daar wordt de oogst alleen maar slechter van de komende jaren.” Meestal worden de asperges in mei en juni geoogst, maar om de jonge planten te ontzien, zit de witte aspergeoogst er voor dit jaar al op.

Het doel is om vanaf volgend jaar een volledige teelt te draaien en Hvasser Asparges verwacht dat de oogst in 2021 minimaal het dubbele is van dit jaar.

Bron: meny.no en norsklandbruk.no


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven