120 inklimmers in eerste kwartaal

Minder inklimmers in Nederlandse havens

Het aantal ‘inklimmers’ is het eerste kwartaal van 2020 aanzienlijk gedaald. Dit jaar hebben tot nu toe 130 vreemdelingen geprobeerd via de havens illegaal het Verenigd Koninkrijk te bereiken. In dezelfde periode vorig jaar ging het om 240 inklimmers. Het merendeel heeft de Albanese nationaliteit, maar ook Afghanen en Vietnamezen wagen de oversteek.

De Koninklijke Marechaussee controleert intensief met migratiehonden, waardoor ruim 92 procent in Nederland werd onderkend. De daling zette in maart verder door als gevolg van de internationale en nationale maatregelen rondom de coronacrisis. Zo gelden door heel Europa reisbeperkingen en zijn grenzen gesloten.

Hoewel er minder inklimmers zijn, gaan de aangescherpte controles door de Marechaussee onverminderd door. Nog steeds proberen mensen op innovatieve wijze illegaal de oversteek te maken. Zo hield de Marechaussee in Hoek van Holland op 10 mei een 31-jarige Brit aan op verdenking van mensensmokkel. In de laadruimte van zijn bus troffen Marechaussees twee vreemdelingen aan die verstopt zaten in een kast en in een doos.

Bron: Koninklijke Marechaussee

Hoge pakkans
In Hoek van Holland, Europoort en IJmuiden controleert de Marechaussee de trailers op illegale migratie. Dit gebeurt op basis van informatie, indicatoren en met migratiehonden. Door zoveel mogelijk barrières op te werpen zoals honden en camera’s, is de pakkans op de ferryterreinen de afgelopen jaren verhoogd.

De nieuwe ‘inklimcijfers’ zijn onderdeel van de kerncijfers asiel en migratie die het ministerie van Justitie en Veiligheid vandaag bekend heeft gemaakt.

Bron: Koninklijke Marechaussee


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven