The Greenery met nieuwe rassen klaar voor het Hollandse zachtfruitseizoen

The Greenery en haar telers zijn klaar voor het Hollandse zachtfruitseizoen van de onverwarmde teelten. "De rassen voor aardbeien, frambozen en rode bessen die de afgelopen jaren zijn geselecteerd uit de veredelingsprogramma’s van Plant Sciences Inc. en Sant Orsola gaan dit jaar een belangrijk verschil maken in het aanbod. Daarnaast zijn inmiddels ruim 90% van onze telers Planet Proof gecertificeerd. De specialisten van het zachtfruitteam staan klaar om iedere klantvraag in te vullen."

“Terugkijkend op afgelopen maanden zien we dat de maatregelen rondom COVID-19 zeker wel invloed gehad op de verkoop, maar het importseizoen is zeker ook niet tegengevallen.” vertelt productmanager Rob van der Weele. “Met de Spaanse smaakaardbeien onder Sweet and Sunny hebben we voldoende aanvoer gehad voor retailprogramma’s en de groothandel/daghandel. Het kasaardbeienseizoen is naar tevredenheid verlopen en zit inmiddels qua productie op zijn retour.  Zeker nu het Hollandse seizoen weer start, hebben we er erg veel zin in. Voor elk product hebben we een specialist die veel kennis heeft van de markt en de producten. Tussen onze medewerkers en de telers is er dagdagelijks veel contact over de oogstverwachtingen en de kwaliteit gedurende de week. Op deze wijze kunnen we alle klantvragen op de juiste wijze invullen.”

Lange periode uniforme smaakaardbeien
The Greenery is al een aantal jaren marktleider op het gebied van Nederlandse aardbeien. Het Hollandse seizoen is alweer een aantal weken onderweg en de verkopen zijn goed. Senior verkoper Marin Robbertsen: “Met name ons nieuwe ras Inspire loopt boven verwachting. Daar waar we vroeger één ras hadden - en waar later Sonata bij kwam - werken we inmiddels met rassen uit eigen veredelingsprogramma’s. Zo is het nieuwe ras Inspire vroeg in productie en een plant die mooie vruchten geeft met een gelijkmatige productie. Goed houdbaar en goed zoet van smaak. Arabella start over enkele weken en zal ook weer onder Sweet and Sunny label verkrijgbaar zijn. Arabella is een mooie, sterke aardbei, die ook nog eens heel erg lekker smaakt. Arabella is bij The Greenery beschikbaar van half mei t/m oktober. Het ras Sonsation heeft zijn plek inmiddels verovert in de daghandel, daar is de vraag erg goed. Met deze rassen kunnen wij als The Greenery al vroeg in het seizoen Nederlandse aardbeien voor een lange periode aanbieden die uniform zijn en ook goed smaken. Precies waar onze klanten en hun consumenten naar vragen.”

Goede verwachtingen voor kersenseizoen
“Bij kersen werken we met een mooie groep telers verspreid over Nederland.” zegt verkoper Cas van Loon trots.  We hebben hierdoor zowel aan de start als het einde van het seizoen kwalitatief goede en lekkere kersen. Per jaar wordt er geëvalueerd welke rassen meerwaarde geven in het nu en op de langere termijn en wordt er doorgeselecteerd in rassen. De bloei van de Nederlandse kersen ziet er dit jaar goed uit en zal hopelijk zorgen voor een mooie oogst en veel volume."

"De importkersen betrekken wij van geselecteerde teeltbedrijven in Frankrijk, Spanje en Griekenland. Hierdoor starten wat eerder op dan het Nederlandse seizoen. De eerste Spaanse kersen hebben we deze week mogen ontvangen en deze smaken heerlijk.”

Jaarrond aanbod blauwe bessen
De vraag naar blauwe bessen is de afgelopen jaren enorm gegroeid. The Greenery heeft samen met haar telers een aanpak gemaakt om jaarrond in blauwe bessen te kunnen voorzien. Cas van Loon, verkoper blauwe bessen: “Qua Nederlandse blauwe bessen zijn we landelijk goed vertegenwoordigd. We werken op grote schaal met een teler in het zuiden die vaak als één van de eerste in Nederland blauwe bessen beschikbaar heeft. In het midden van het land werken we nauw samen met een coöperatie die dit jaar gaat profiteren van een aangeschafte beregeningsinstallatie. Hierdoor zijn we de vorstnachten van afgelopen weken zonder schade doorgekomen. En in het noorden beschikken we over areaal met een hoog duurzaamheidsoogmerk. Door het inperken van vorstschade is de verwachting dat er dit jaar meer volume zal zijn in vergelijking met afgelopen jaar. Daarnaast importeren en verkopen we jaarrond blauwe bessen van onze vaste leveranciers vanuit verschillende continenten wereldwijd. Ook hier selecteren we op basis van uiterlijk, smaak en shelflife. We hebben goed ingespeeld op de groeiende vraag naar blauwe bessen en investeren samen met leveranciers en klanten in verdere ontwikkeling.”

Lazoet pruimen zorgt voor herkenbaarheid bij consumenten
Cas is ook verantwoordelijk voor het aanbod van pruimen: “Met de pruim Lazoet hebben we de mogelijkheid om gedurende het pruimenseizoen een soort pruim te voeren wat gedurende het gehele seizoen gelijkwaardig is in uitstraling en smaak. Dit zorgt voor herkenbaarheid bij de consument en stimuleert de consumptie. Door hagel zijn er afgelopen week wel wat percelen met pruimen getroffen en zal later blijken wat de exacte schade is.”

Beste rassen per seizoen voor frambozen, bramen en rode bessen
Marcel van Lith is al bijna 22 jaar verantwoordelijk voor het assortiment frambozen, bramen en rode bessen en heeft over de jaren al veel zien veranderen. “Bij bramen is tegenwoordig de glasteelt geconcentreerd bij enkele grote, professionele telers waarmee we in staat zijn zowel de grote retailers in heel Europa te leveren, als ook de handel voor bijvoorbeeld foodservice e.d.”, vertelt de senior verkoper. “Bij de buitenteelt is dit ook het geval. Bij de buitenteelt ligt de focus wel meer op het binnenland, omdat er in de rest van Europa dan meestal voldoende aanbod is, waardoor de export in deze periode lastiger is. Om de aanvoer over het jaar zo goed mogelijk te spreiden is er dagelijks overleg tussen telers, onze agronomist en commercie.” The Greenery kiest continu de beste rassen voor het seizoen. Momenteel is Lochness het hoofdras, maar zorgt het ras Chester voor extra spreiding. Agronomist Klaas de Jager: “We hebben diverse nieuwe rassen in onderzoek. Hierbij is het altijd zoeken naar iets wat voor zowel de teler als voor de klant een verbetering is van de huidige rassen. Bij de selectie focussen we op rassen waarmee onze klanten continue het beste product beschikbaar hebben, met zo min mogelijk grote pieken en dalen in de aanvoer.”

Marcel vervolgt: “Bij frambozen ligt de focus op de nieuwe rassen Lagorai en Nobility. Deze zijn geselecteerd op smaak en stevigheid, maar ook op productiviteit en goed plukbaarheid om het voor zowel klanten als teler interessant te maken. Dat deze werkwijze werkt laat de verkiezing van Lagorai tot beste product in 2018 zien. Ook hier zorgen we in overleg met telers, commercie en agronomist voor een goed spreiding over het seizoen en goede prognoses om daar de programma’s zo goed mogelijk op af te stemmen. Naast de afzet via retail verkopen we onze frambozen ook via de daghandel en de klok.”

“Bij rode bessen starten we vroeg in het seizoen met het nieuw smaakras Haronia, een goed smakende rode bes, om consumenten te verleiden naar herhalingsaankopen. Met name in de zomer richten we ons op de afzet in Nederland en in de winter ligt de focus met de bewaarbessen sterk op exportbestemmingen. Samen met de telers zorgen we voor een goed afzetplanning en door een groot deel van het volume op een centrale plaats te bewaren en sorteren zijn we verzekerd van de beste bewaarfaciliteiten die zorgen voor een constant smaak en kwaliteit van de bessen. En met een flexibel pakstation kunnen we altijd snel reageren op alle vragen uit de markt.”

Modern zachtfruitdistributiecentrum in Breda
Peter van der Pluijm, locatiemanager DC Breda, zorgt dat alle productleveringen op rolletjes verlopen: “In het hart van alle zachtfruitproductie werken wij vanuit een moderne distributiecentrum dat volledig is gespecialiseerd voor het opslaan, verwerken en verpakken van zachtfruit en asperges. Jaarlijks zien we bijvoorbeeld het behalen van de hoogste Tesco erkenning – inmiddels 3 jaar op rij - dan ook als bekroning op ons werk. Dagelijks werken ervaren zachtfruitmedewerkers met als doel klanten te maken en te behouden en tevreden consumenten. Om aan alle klantwensen te voldoen sorteren en verpakken we ons kleinfruit ook in een daarvoor ingericht pakstation in Schalkwijk. Ook hier hebben we onze eigen sorteer en verpaklijnen.”

Klaar voor de toekomst
Rob van der Weele kijkt met vertrouwen naar de toekomst: “Als we naar de toekomst kijken, zal de business blijven veranderen, wat goed is, want stilstand is achteruitgang. Telers zullen groter worden en kleinere telers verdwijnen of gaan zelf een niche markt invullen. Retailers zullen blijven groeien, maar er is daarnaast nog erg veel ruimte voor importeurs, groothandel en exporteurs. Iedere klantgroep bedienen we via het beste verkoopkanaal. Dit kan de klok, daghandel, weekhandel, langere periode zijn. In principe is alles bespreekbaar, mits het mogelijk is.”

Voor meer informatie:
The Greenery

Contactpersonen

Aardbeien:
Marin Robbertsen
Tel: 0180-656980
Mob: 06-12746736
m.robbertsen@thegreenery.com

Frambozen, bramen en rode bessen:
Marcel van Lith
Tel: 0180-656974
m.vanlith@thegreenery.com

Kersen, pruimen en blauwe bessen:

Cas van Loon
Tel: 0180-656774
Mob: 06-51822746,
c.vanloon@thegreenery.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven