Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Fedefruta: "Dit is van het beste nieuws in jaren"

Chileens citrus mag naar China

De voorzitter van de Chileense Federatie van Fruittelers (Fedefruta), Jorge Valenzuela Trebilcock, was heel opgetogen toen het ministerie van Landbouw aankondigde dat Chileense sinaasappelen, mandarijnen, clementines en citroenen vanaf nu ook toegang krijgen tot de Chinese markt. De opening is het resultaat van jaren van hard werk van zowel overheidsinstanties als privé-organisaties.

"In tijden van corona is het moeilijk om de impact van deze verwezenlijking op korte termijn in te schatten, maar het is zonder twijfel van het beste nieuws dat we in jaren hebben gekregen", aldus Valenzuela. "Het betekent een enorme stimulans voor de teeltgebieden, waar er volop financieel en menselijk kapitaal ingezet wordt in de citrusteelt met het oog op kwaliteitsverhoging, naoogst-zorg en aanpassing aan de klimaatverandering en de droogte."

"Nu is het onze taak om grondig de vraag en het aanbod van citrus in China te bestuderen. Zo wordt het interessant te weten welk type en welke rassen de Chinezen het meest kopen, welk segment van de bevolking het meest citrus consumeert en welke voordelen en afzetvenster China ons aanreikt. Er mag ook niet vergeten worden dat citrus in tijden van pandemie heel interessant fruit is vanwege het vitaminegehalte", voegt de voorzitter van Fedefruta eraan toe.

"Fedefruta dankt het ministerie van Landbouw, de Dienst Landbouw- en Veeteelt (SAG) en de Vereniging van Fruittelers van Chili (ASOEX) voor deze privaat-publieke samenwerking en het gerealiseerde werk, dat ongetwijfeld een mijlpaal is in de geschiedenis van de Chileense citrusbranche. We zouden ook graag onze dank betuigen aan de Chileense ambassade in China, vertegenwoordigd door Luis Schmidt Montes, de Chinese ambassadeur in Chili, de heer Xu Bu, die de fruitsector in ons land te allen tijde heeft bijgestaan tijdens de onderhandelingen en aan alle telers die hebben bijgedragen aan het verwezenlijken van dit succes.”

Verwezenlijking van een jarenlange ambitie
Toen ambassadeur Schmidt eind 2019 de protocollen voor de toegang van Chileens citrus tot China ondertekende, samen met de viceminister van de Chinese Douanedienst, Zhang Jiwen, zei de diplomaat, die overigens ook gedurende 10 jaar het voorzitterschap van Fedefruta heeft waargenomen: “Hier hebben de Chileense telers en exporteurs jarenlang naar uitgekeken. We beschikken reeds over 23.000 hectare in Chili, maar er wordt nog steeds citrus aangeplant in Ovalle, La Serena en Coquimbo, waar veel druivenplantages vervangen worden door citrus, maar ook in de regio's Valparaíso, Metropolitana en O'Higgins."

Op dat moment stak Schmidt zijn enthousiasme ook niet onder stoelen of banken. "China is een heel grote citrusproducent, maar ons fruit zal in het tegenseizoen op de enorme Chinese markt komen, waar het zal kunnen genieten van een mooie vraag naar citrus", zo zei hij.

Voor meer informatie:

Federación de Productores de Frutas de Chile (Fedefruta)
San Antonio 220, nº 301
Santiago 8320000 (Chili)
Tel.: +569 45407340 (enkel WhatsApp)
fedefruta@fedefruta.cl
http://fedefruta.cl

Publicatiedatum: