De EU plant tegen 2030 een kwart van het teeltareaal verplicht biologisch te maken

Ondanks het feit dat de pandemie de landbouw in Europa voor nieuwe uitdagingen heeft gesteld, heeft eurocommissaris voor Klimaat en eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie, Frans Timmermans, verklaard dat hij niet van plan is de agenda van voor de coronacrisis te wijzigen. Daarom presenteert de commissaris voor Klimaat op 20 mei zijn biodiversiteitsstrategie voor 2030 en de commissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid het ‘Van boer tot bord’-beleid.

Volgens de meest recente ontwerpen van beide documenten waartoe de Spaanse telersvereniging ASAJA Sevilla toegang heeft gehad, moet het areaal biologische teelt in de EU tegen 2030 een kwart van het totale areaal beslaan, moet 10% van de landbouwgrond bestemd zijn voor niet-productieve elementen en moet het gebruik van meststoffen met 20% en dat van gewasbeschermingsmiddelen met 50% worden verminderd. Ook worden mogelijk de beschermde natuurgebieden opgenomen in het Natura 2000-netwerk nog uitgebreid, wat beperkingen inhoudt voor de teelt.

De pandemie heeft precies aangetoond dat de gezondheid en de voedselvoorziening van de Europese bevolking niet afhankelijk zou mogen zijn van derde landen, dat strategische sectoren beter niet gedelokaliseerd worden en dat dankzij het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid en de onverdroten inspanningen van de telers de schappen van de supermarkten goed gevuld blijven.

Daarom eist ASAJA Sevilla dat de commissaris voor Landbouw bezwaar maakt tegen een project dat de telers viseert, terwijl andere sectoren en stedelijke gebieden alleen worden aangemoedigd om vrijwillig hun steentje bij te dragen. Ze zijn ook van mening dat eerste vicevoorzitter Timmermans moet worden uitgeroepen tot persona non grata in de landbouwsector.

Bron: agrodigital.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven