Chinese vraag naar dure importkersen verdampt nu consumenten hun uitgavenpatroon heroverwegen

Er zijn weinig producten die een beter beeld geven van het uitgavenpatroon van Chinese consumenten dan kersen, aangezien voor de pandemie de vraag naar Chileense kersen en Peruaanse avocado's vanuit de middenklassen onverzadigbaar leek. 

Het coronavirus heeft abrupt een einde aan de vraag gemaakt en handelaren op de Jiangnan groenten- en fruitmarkt in Guangzhou worden hard geraakt door het gekelderde consumentenvertrouwen, nu mensen vrezen voor hun baan en inkomen.  

"De vraag op de Jiangnan-markt is sinds de virusuitbraak ingestort. Retailers zijn terughoudend met het plaatsen van orders en de meesten van ons lijden verlies," zegt een fruitimporteur. 

“In de eerste week van mei, rondom Moederdag, zagen we de markt kort opleven maar nu is de situatie weer even slecht als in maart en begin april."

"We blijven de prijzen verlagen. Neem nu bijvoorbeeld Chileense druiven. De groothandelsprijs bedroeg €22,87 per 8 kilo (vóór de uitbraak van het coronavirus) en nu is deze gedaald naar €10,31 - €12,89. Onze importeurs verliezen soms wel €103.383 op een container Chileense druiven." 

Egyptische sinaasappelen werden vorig jaar voor €12,89 per 15 kilo verkocht maar nu ligt de prijs rond de €9,02. Importkersen zijn nog moeilijker aan de man te brengen," voegt hij eraan toe. 

De afgelopen tien jaar is de import van fruit in China sterk toegenomen van €1,5 mld in 2009 naar €9,4 mld in 2019, zo blijkt uit cijfers van het ministerie van Landbouw en Plattelandszaken. Ondanks de tragere economische groei van de voorbije jaren, bleven de uitgaven aan importfruit stijgen. In 2019 groeide de import met 23,2%, nadat China in 2018 een netto-importeur van fruit werd. 

"Ik heb net een loonsverlaging achter de rug en een aantal van mijn vrienden is hun baan kwijt geraakt. Ik ben nu vooral bezig met bezuinigen om mijn hypotheek te kunnen betalen," zegt een kantoormedewerkster uit Shanghai. "Fruit is belangrijk voor de gezondheid maar ik denk niet dat ik me de komende tijd nog dure importkersen of -druiven zal kunnen veroorloven. In de tussentijd koop ik betaalbaar lokaal geteeld fruit, zoals appelen en peren."

Bron: scmp.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven