Spectaculaire stijging Oekraïense aardappelimport

“Het Oekraïense aardappelseizoen 2019-2020 was het meest unieke sinds we begonnen zijn met monitoren," zo schrijft marktanalysebureau Fruit-Inform in een recent verschenen rapport. 

"We rekenden er aanvankelijk op dat de aardappelimport in Oekraïne mogelijk tot 21.000 ton zou groeien maar in maart bedroeg de import in totaal al 300.000 ton. Bovendien denken we dat de aardappelimport onderschat wordt en feitelijk 450.000 ton bedraagt, ondanks dat de officiële cijfers variëren tussen de 315.000 en 325.000 ton. Dit verschil wordt veroorzaakt door de niet geregistreerde hoeveelheden aardappelen die vanuit Rusland bij de onbewaakte delen van de grens bij Donetsk en Luhansk Oblasts Oekraïne binnenkomen."

Waarom is de import zo sterk gegroeid? Ten eerste berichtten de Oekraïense media bij aanvang van het seizoen dat de binnenlandse aardappeloogst fors lager uit zou vallen, waardoor er in juli al gestart werd met de import van aardappelen. 

Ten tweede waren de aardappelprijzen in Oekraïne veel hoger dan in buurlanden en daarom bleven importeurs aardappelen importeren uit Wit-Rusland en Rusland. 

Uit de officiële statistieken blijkt dat de aardappeloogst in Oekraïne met 20,6 mln ton tot de slechtste van de afgelopen vijf jaar behoort. Deze sterke productieafname houdt een daling van 9% in ten opzichte van het voorgaande seizoen. Telers schrijven deze daling toe aan de ongunstige weersomstandigheden gedurende het seizoen. Aan het begin van de zomer werden veel jonge aardappelplanten verwoest door hevige regenval. 

De totale aanvoer van aardappelen naar de Oekraïense markt daalde met 8%. Toch kwamen de aardappelprijzen in april 2020 overeen met die in dezelfde periode van vorig jaar. 

Vorig jaar stegen de aardappelprijzen echter vanwege de sterke vraag op de exportmarkt, terwijl dit seizoen het tegenovergestelde het geval was. De import stond de verder prijsstijging in de weg en resulteerde in een zwakkere vraag naar aardappelen. 

Volgens telers waren de prijzen half mei vrij laag ondanks het feit dat het aardappelseizoen ten einde liep. De beschikbaarheid van vroege aardappelen nam tegelijkertijd ook toe en dit oefende druk uit op de prijzen van aardappelen van vorig jaar. 

Klik hier om het hele artikel te lezen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven