ABN Amro

Omzetverlies horeca en transport geschat op 4 miljard euro

Via de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW) heeft de overheid voorlopig massale ontslagen weten te voorkomen. Bedrijven hebben via het UWV voor ongeveer 45 miljard euro aan verwachte omzetdalingen opgegeven via de NOW-regeling, zo blijkt uit een berekening van ABN AMRO.

Op dit moment is bijna 2 miljard euro aan voorschotten verstrekt, zo blijkt uitgegevens van het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV). De steun gaat vooral naar sectoren die hard worden geraakt zoals de horeca, detailhandel, industrie en transport. Het uitgekeerde voorschot is de eerste termijn in een reeks van drie die bij elkaar 80 procent van de compensatie vertegenwoordigen, wat betekent dat in totaal voor 7,2 miljard euro aan compensatie van loonkosten is toegezegd. Als de omzetdaling achteraf minder is dan werd voorzien, vindt een correctie op de tegemoetkoming aan de werkgever plaats.

Uit deze analyse is tevens een schatting te maken wat het omzetverlies per sector is. Groothandels, die op grote schaal te maken hebben met vraaguitval, hebben volgens deze berekening een omzetverlies van zo’n 16 miljard. De groothandels ontvangen het meeste geld uit de NOW-regeling. Industriële bedrijven hebben te kampen met een omzetverlies van ongeveer 10 miljard. Winkeliers verwachten een terugval van 6 miljard euro en transportbedrijven naar schatting 4 miljard.

Bron: ABN Amro


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven