Nic Jooste over projecten Stichting Stars in their Eyes

"Onze sector met nauwe banden met Zuid-Afrika kan haar vindingrijkheid gebruiken om noodlijdende mensen te helpen"

Stichting Stars in their Eyes (in 2006 opgericht door Cool Fresh International om gemeenschapsleiders in Zuid-Afrika op te leiden) heeft de afgelopen weken voedseldistributie in werking gesteld naar achterstandsgebieden die hard getroffen zijn door de beperkingen die gelden als gevolg van de Covid-19 pandemie. 

Nic Jooste is bestuurder van stichting Stars. “Een groot percentage van de Zuid-Afrikanen in achterstandswijken leven op basis van dagarbeid. Geen werk betekent geen geld. Omdat meerdere familieleden vaak afhankelijk zijn van het arbeid van één persoon zijn de gevolgen van ‘no work, no pay’ op het gebied van voedselvoorziening duidelijk te merken. Ondervoeding is, in het bijzonder onder jonge kinderen en kwetsbare groepen, een groot risico”. 

Het voedselinitiatief is onlangs ontstaan toen Ricardo Kermis – die in 2008 door Jooste getraind werd – een aantal weken contact met hem opnam om de nijpende voedselsituatie in zijn regio te benadrukken. Kermis woont en werkt als vrijwilliger in Namakwaland, een dikwijls vergeten gebied dichtbij de grens met Namibië in het noordwesten van Zuid-Afrika.

Naast Stars in their Eyes runt Jooste ook de stichting Balls-n-Books samen met bestuurslid Jan Greeve van de Rotterdamse Brink Groep. Jooste: "Jan en ik weten uit ervaring dat goede financiële controle en begeleiding gedurende de start-up fase van een nieuw sociaal project vaak een vliegwieleffect heeft op andere ondernemingen. Iedereen wilt ‘iets’ doen, maar lang niet iedereen heeft de kennis, bekwaamheid of het netwerk om het aan te pakken. Dit nemen wij op ons, mede om gestalte te geven aan onze ‘100% Social’ garantie. Wij hebben aan Ricardo de nodige fondsen beschikbaar gemaakt om 250 families in dit uitgestrekte gebied te voorzien van  voedselpakketten. Daarnaast hebben we hem geholpen om het project zo efficiënt mogelijk te laten werken en ook in de binnenkring van Stars in their Eyes bekendheid te geven."

Kort na de introductie van het project heeft Die Damhuis, een iconisch restaurant aan het strand in Melkbos dichtbij Kaapstad aangegeven ook betrokken te willen raken bij de verspreiding van de voedselpakketten. Jooste's oudste zoon, die als operationeel bestuurder bij Die Damhuis werk, vertelt dat het project van Kermis hem inspireerde om samen met zijn team een steentje bij te dragen. Toen eenmaal bekend werd dat het restaurant een contributie leverde om de zwaarst getroffen gemeenschappen te voorzien van eten is er een olievlek ontstaan. Steven Jooste: "Onze AGF-leveranciers kwamen met grote donaties, onze vaste klanten doneerden en de lokale SPAR-supermarkt gaf ook aan mee te willen helpen. Tot nu toe hebben we drie dagen maaltijden voorbereid, waardoor we er onderhand duizenden rond hebben kunnen brengen".

Die Damhuis werd vervolgens gekoppeld aan Sharon Lombard, een gemeenschapscoach van Stars (en vroeger in speler in het Zuid-Afrikaanse vrouwenvoetbalelftal Banyana Banyana). Met AGF-producten die door het restaurant werden aangeleverd konden Sharon en team vrijwilligers maaltijden voorbereiden voor de meest kwetsbare kinderen in haar woongebied Atlantis, in de buurt van Melkbos. 

Jooste werkt ook nauw samen met Little Libraries, de stichting die sinds 2013 meer dan 330 kleine bibliotheken in Zuid-Afrikaanse achterstandswijken kunnen bouwen. Omdat door de Zuid-Afrikaanse lockdown alle opvangcentra nu gesloten zijn, missen de kinderen (die gemiddeld tussen de 1- en 5 jaar oud zijn) de maaltijden die zij iedere dag kregen. Little Libraries heeft deze voedselvoorziening opgepakt. Mede door de ondersteuning van Stars in their Eyes, Balls-n-Books en vele andere donateurs zijn er de afgelopen weken door vrijwilligers meer dan 5000 maaltijden bedacht, voorbereid en rondgebracht. 

Nic Jooste: "Cyril Meyiwa, een van onze Stars-coaches van het eerste uur verwoordde het erg mooi in zijn eigen taal, Zulu: ‘Iziphethu zakha umfula omkhulu – A  mighty river strems from many small streams’. Zolang er behoefte is gaan wij door met het project. In tijden als deze is het, zeker als AGF-sector met nauwe banden met Zuid-Afrika, ongekend belangrijk om actief te zoeken naar manieren om onze vindingrijkheid te gebruiken en onze empathie met noodlijdende mensen te laten zien. Ondernemingen en individuen die op enige wijze betrokken willen zijn mogen mij altijd benaderen”.

Nic is onafhankelijk adviseur in sociale duurzaamheid. Foto’s van de maaltijddistributie van de afgelopen weken zijn te zien op www.nicjooste.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven