Kipepeo over de actuele fruitinkoop uit tropische landen:

"We hopen dat de vrachtsituatie snel zal verbeteren"

Al meer dan twintig jaar biedt het Duitse Kipepeo een rijke selectie van tropische vruchten uit kleinschalige tuinbouw aan de Duitse natuurvoedingsmiddelenhandel. In de loop der jaren zijn succesvolle projecten opgezet in o.a. Oeganda, Tanzania, Thailand en Indonesië. Logistieke problemen zetten nu deels een domper op de succesvolle bedrijfsvoering, volgens Sven Ziegler, in- en verkoper van het bedrijf.

Indonesië
"Helaas is de import uit Indonesië vooralsnog volledig stilgelegd: ofwel is de vluchtcapaciteit helemaal niet beschikbaar, ofwel zijn de kosten exorbitant hoog. In Thailand was de situatie wekenlang onduidelijk. We vertrouwen bewust op passagiersvluchten voor luchtvracht, maar die zijn in de loop van de crisis grotendeels geannuleerd. Daarom was het soms moeilijk om vooruit te plannen. In Thailand lijkt het echter wat soepeler te gaan en krijgen we geleidelijk aan weer leveringen vanuit dit land," schetst Ziegler.

Een ananasteler in Tanzania / Foto: Kipepeo

Oeganda en Tanzania
Een andere belangrijke leverancier voor het bedrijf is het Afrikaanse land Oeganda. Hier heeft de crisis slechts een beperkte impact gehad op de logistiek. "Hier heb je het probleem dat je na 19.00 uur niet meer naar buiten mag. Toch hebben we een constante aanvoer van goederen - zoals ananassen en appelbananen (bananenras Silk die kleine bananen geeft) - in onze gebruikelijke goede kwaliteit. Want ondanks de tegenslagen zien we geen kwaliteitsverlies van het fruit."

Daarnaast heeft Kipepeo gedroogd fruit uit Tanzania in zijn assortiment, dat bij het begin van de crisis bijzonder goed werd ontvangen door de consumenten. "In sommige gevallen werd hier echt gehamsterd, net als bij de aankoop rond kerst. Intussen is de vraag wat afgenomen, maar blijft deze nog steeds op een hoog niveau. De inkoop van goederen uit Tanzania levert tot nu toe weinig problemen op, hoewel de vrachtwagenchauffeurs twee dagen moeten wachten bij de grens om een coronaproef te laten doen. Dus ook hier zijn er bepaalde moeilijkheden te overwinnen," zegt Ziegler.

Kleinschalige telers aan het werk op de ananasplantage in Oeganda Foto: Kipepeo

Een beetje vakantiegevoel op je bord
Naast de puur zakelijke relatie met de kleinschalige telers onderhoudt het management van het bedrijf Kipepeo ook nauwe, persoonlijke relaties met het lokale netwerk. Niet voor niets probeert het bedrijf al vanaf het begin sociale projecten op te zetten en zo de levensomstandigheden van de lokale bevolking te verbeteren. Ook tijdens de crisis zijn de zuiver technische doelstellingen van het bedrijf en zijn sociale betrokkenheid nauw met elkaar verbonden, aldus Ziegler. "De situatie in Indonesië gaat ons aan het hart: Natuurlijk kun je de goederen op de lokale markt verkopen, maar nu ontbreekt de fairtrade toeslag voor de kleinschalige telers. Maar zodra de situatie weer normaal is, gaan we door met het project."

Toch kijkt het bedrijf volgens Ziegler optimistisch naar de nabije toekomst: "We hopen dat de vrachtmogelijkheden snel weer worden uitgebreid en dat de vrachtprijzen navenant zullen dalen. Ik kan me ook voorstellen dat de vraag naar tropisch fruit zal toenemen: We kunnen niet reizen en door het kopen van ananas of dragonfruit kunnen we toch een stukje vakantie op ons bord krijgen. We stellen de consument dus in staat om te genieten van exotische smaken."

Voor meer informatie:
Sven Ziegler
Kipepeo Bio & Fair GmbH
Max-Planck-Strasse 15
D - 72639 Neuffen
Duitsland
+49 7025 840 515
info@kipepeo.com
www.kipepeo.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven