"Ondanks alles zijn we heel tevreden"

Nieuwe AGF-handelaren uit Bremen en Neurenberg tonen zich positief in tijden van Corona

Voor veel gevestigde bedrijven is het een uitdaging om hun bedrijf in deze moeilijke tijden overeind te houden. Maar wat doet de coronacrisis met nieuwe bedrijven in de groenten- en fruitsector? Wij spraken met twee nieuwe Duitse ondernemers in de sector over hun ervaringen in hun eerste jaar vol uitdagingen.

Verdubbeling van de vrachtkosten
Na een lange carrière in de vershandel besloot Murat Türengül vorig jaar zijn bedrijf voort te zetten onder het merk Nord Frucht. Sindsdien biedt het in Bremen gevestigde fruitagentschap zijn klanten op de Duitse versmarkten en in de levensmiddelenhandel een breed scala aan versproducten aan. "Natuurlijk voelen ook wij de gevolgen van de crisis. In sommige gevallen moeten we rekening houden met een verdubbeling van de vrachtkosten. Als gevolg daarvan voelen we ook de bijbehorende prijsstijgingen.

Met name in de eerste weken van de crisis was er sprake van gaten in het aanbod en tekorten aan goederen. Intussen constateert de fruithandelaar een stabilisatie van de markt. Het blijft echter onzeker in hoeverre het coronavirus de markten ook in de toekomst zal blijven beïnvloeden. "Vorige week ontvingen we de eerste Turkse kersen, op tijd. Ook de Spaanse partijen komen zoals verwacht binnen. Voorlopig ben ik dus ondanks alles vrij tevreden. Maar op de middellange tot lange termijn moeten we als importeur rekening houden met hogere arbeids- en vrachtkosten en verdere uitdagingen die het werk met zich meebrengt," zegt Türengül.

Horeca
Ook de Neurenbergse handelaar Rahime Berisa kijkt terug op spannende tijden. In het begin van het jaar opende zij voor het eerst de deuren van haar verkoopstand op de Neurenbergse groothandelsmarkt en twee maanden later werd in Beieren het eerste coronasterfgeval bekend gemaakt. "Aan het begin van de crisis voelden we de gevolgen van het hamsteren vrij sterk, vooral wat betreft aardappelen en uien. Daarnaast gaven klanten de voorkeur aan regionale producten. Inmiddels is de omzet van de goederen enigszins gestabiliseerd en worden ook Spaanse, Italiaanse en Nederlandse producten in de gebruikelijke hoeveelheden verhandeld", aldus de eigenaar van MCR Markthalle LLC.

Expositie van goederen op de MCR Markthalle-stand

Door het verlies van de horeca heeft het handelsgebied aan de Leyher Straße echter veel aan vitaliteit ingeboet. Berisa: "We leveren ook voornamelijk aan restaurants, waardoor we 60-70 procent van onze omzet verloren hebben. Alleen onze klanten in de vakhandel worden continu bediend."

Ondanks de uitzonderlijke situatie is de retailhandelaar in een bijzonder positieve stemming. "Op dit moment ben ik nog steeds hier en ik overleef het. Zelfs binnen ons klantenbestand zijn er tot nu toe geen faillissementen geweest," zegt ze. Integendeel: de inventiviteit tijdens de sluiting van de horecasector was bijzonder opmerkelijk. In zeer korte tijd werden de afhaal- en bezorgdiensten opgezet. Nu staan de Beierse gastronomen op het punt een nieuwe start te maken. "De eerste twee klanten zouden alweer open moeten gaan, binnenkort volgen de bierhallen. Mijn enige hoop is dat de horeca snel weer op gang komt en dat er geen tweede golf van het Coronavirus in het land komt."

Meer informatie:
Murat Türengül
North Fruit Import & Export GmbH
Ellerbuschort 6
28719 Bremen - Duitsland
+49 (0) 421 43301843
nordfruchtgmbh@outlook.de
www.nordfruchtbremen.com

Rahime Berisa
MCR Markthalle GmbH
Großmarkt Nürnberg Box 46-47
Leyher Str. 107
90431 Neurenberg - Duitsland
+49 170 8405438
mcr-markthalle@web.de


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven