De grote watermeloenen zullen het moeilijk krijgen

De Spaanse meloenen gaan een mooi jaar tegemoet

Volgens verschillende bronnen in de meloen- en watermeloensector neemt het Spaanse areaal van Piel de Sapo meloenen opnieuw af met ongeveer 10%. Voor de meer exportgerichte Charentais, Galia, Cantaloupe en gele meloenen zou de daling ongeveer 5% bedragen. De areaalafname is het gevolg van de lage prijzen van vorig jaar. Ook zouden er dit jaar zo’n 10% minder watermeloenen geplant zijn in Spanje.

In de regio Castilië-La Mancha is de daling het grootst. Daar is de onzekerheid omtrent het al dan niet kunnen beschikken over voldoende oogstmedewerkers de boosdoener geweest. In tegenstelling tot andere teeltgebieden zoals Almería, Murcia of de Valenciaanse Gemeenschap, vallen ze in Castilië-La Mancha voor de oogst volledig terug op seizoensarbeiders.

Momenteel is de oogst aan de gang in de provincie Almería. Er zijn minder meloenen en watermeloenen voorhanden vanwege de slechte vruchtzetting door de overvloedige regenval en de lage temperaturen in het voorjaar. De prijzen voor watermeloen blijven vooralsnog op een zeer hoog niveau. Toch wordt er een overaanbod aan grote watermeloenen verwacht voor de maand juli, wanneer er ook meer volumes uit andere teeltgebieden op de markt komen. De grote watermeloenen zullen het dan moeilijk krijgen, omdat de horeca niet zoveel product zal afnemen door het beperkte toerisme. De sector hoopt anderzijds dat mooi zomerweer dat effect toch enigszins kan compenseren.

April was ook al niet gemakkelijk, omdat de supermarkten weinig of geen voorgesneden watermeloenen aanboden. Dat euvel is nu van de baan en dat doet de vraag naar watermeloenen weer stijgen. De consumenten brengen nu immers weer vaker een bezoekje aan de supermarkt en van het hamstergedrag is er bijna geen sprake meer. Ook de online-verkoop is weer geslonken.

Hoewel de exportmeloenen zoals Galia, Charentais of gele meloenen uit vooral Murcia en Castilië-La Mancha vorig jaar hun draai niet vonden, zijn de vooruitzichten dit seizoen veelbelovend. Het toerisme zal dan wel een knauw krijgen in Spanje, maar de exporteurs vertrouwen er op dat de Europeanen thuis veel gezond fruit zullen blijven eten tijdens deze pandemie. Momenteel is het aanbod lager dan vorig jaar en zijn de prijzen best interessant te noemen.

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven