Robin Anaya van Grupo Athos:

"De temperatuurverschillen in de bergen maken onze blauwe bessen uniek"

Het Peruaanse blauwe bessenseizoen begint in augustus en duurt tot januari. Het weer is dit seizoen tot nu toe goed geweest, met temperaturen die in het juiste bereik liggen en het seizoen lijkt op tijd te beginnen.

Peruaanse hooglanden
Grupo Athos teelt hun blauwe bessen in de Peruaanse hooglanden aan de voet van het sneeuwgebergte in Caraz, regio Ancash, met een hoogte van 2.400 meter boven de zeespiegel. "In de hooglanden is er een veel groter verschil tussen de maximum- en minimumtemperaturen," zegt Robin Anaya, directeur van Grupo Athos. "Overdag kan het tot zo'n 28 graden Celsius worden, terwijl het 's nachts tot zo'n 8 graden kan afkoelen. Deze temperatuurinterval draagt bij aan de ontwikkeling van het suikergehalte van de blauwe bessen en hun stevigheid."

Uitbreiding
De Peruaanse regering heeft veel moeite gedaan om de teelt van blauwe bessen in het land te helpen uitbreiden door nieuwe markten te ontwikkelen. "Dat werpt nu zijn vruchten af," zegt Anaya. Grupo Athos heeft de afgelopen twee jaar ook veel geïnvesteerd in hun blauwe bessen, en dit jaar zullen ze het jaar afsluiten met een totaal areaal van bijna 500 hectare. "Al onze blauwe bessenstruiken staan dicht op elkaar en worden geteeld in potten met een state-of-the-art technologie van macro-tunnels die 100% van onze plantage bedekken."

Dit jaar is Grupo Athos van plan om bijna 5 miljoen kilo blauwe bessen over de hele wereld te exporteren. "De meeste van deze volumes zijn afkomstig van fruitgaarden die we in 2018 hebben aangeplant. Het merk Athos heeft een solide reputatie in de markt, omdat we ook kwalitatief hoogwaardige granaatappels, asperges, vijgen en Barhi-dadels leveren. Nu willen we hetzelfde doen door de enige blauwe bessen uit de Peruaanse hooglanden aan te bieden."

Sterke vraag met ruimte voor groei
Het bedrijf exporteert over de hele wereld, met als grootste markten Europa, China en de VS. In Europa en China is er veel ruimte voor uitbreiding van de vraag naar blauwe bessen. "De consumptie van blauwe bessen per hoofd van de bevolking in Europa en China ligt nog steeds achter op die van de VS, maar het ontwikkelt zich zeer snel. Hierdoor denken we dat de positieve trend in de vraag voor de komende jaren zich zal voortzetten."

Een andere reden voor de sterke vraag naar blauwe bessen zijn de gezondheidsvoordelen. "Consumenten begrijpen dat de eigenschappen van blauwe bessen ten goede komen aan het immuunsysteem.We verwachten daardoor dat de vraag zal blijven groeien, vooral vanwege de pandemie. We hopen dat de markten zullen normaliseren wanneer de Peruaanse zendingen in september in de havens van bestemming aankomen, vooral omdat we grote hoeveelheden leveren."

Uitdagingen door Covid-19
Hoewel Grupo Athos door de pandemie een aantal uitdagingen het hoofd heeft geboden, hebben ze over het algemeen doorgezet en hun activiteiten voortgezet. "Het moeilijkste deel ervan is het draaiende houden van de werkzaamheden in het veld en in de verwerking. De gewassen moeten worden geoogst en het fruit moet snel worden verpakt en verscheept; maar onze mensen op de velden en in de pakhuizen zijn de belangrijkste pijler van de hele operatie en het is onze plicht om ze te beschermen," zegt Anaya.

"Deze eerste fase van de pandemie heeft zware uitdagingen met zich meegebracht, maar we hebben een geweldig team dat ons met creativiteit, organisatie en doorzettingsvermogen heeft geholpen om deze belemmeringen te overwinnen. We zullen dezelfde houding aanhouden om elke andere uitdaging die we in de nabije toekomst tegenkomen, te overwinnen. We zijn onze medewerkers eeuwig dankbaar."

"Ik wil onze klanten en leveranciers bedanken, die ook dagelijks vechten om de pandemie te overwinnen. Ik wil hen motiveren om te volharden, zodat we deze crisis zullen overwinnen, en uiteindelijk zullen we een betere samenleving worden: sterker en meer verenigd," besluit Anaya.

Voor meer informatie:
Aziz El Sous
Grupo Athos
aelsous@Athos.com.pe
www.athos.com.pe


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven