Tridge-rapport

VS en Turkije kunnen rekenen op een goede kersenoogst

Tridge, een wereldwijd inkoop- en marktanalyseplatform voor inkopers en leveranciers, meldt dat de VS en Turkije op een goede kersenoogst kunnen rekenen dankzij de optimale groeiomstandigheden.

Geweldig weer voor Amerikaanse kersen
Naar verwachting zal de Amerikaanse kersenmarkt stabiel blijven met 450.000 ton dankzij de zeer gunstige weersomstandigheden wat de lagere productie van morellen, als gevolg van een beurtjaar, zal compenseren. 

De staten Washington, Californië en Oregon zijn de voornaamste kersenteeltgebieden en goed voor bijna 90% van de totale productie in het land. Het kersenseizoen begint in april in Californië en eindigt in augustus in Montana. 

De afgelopen jaren hadden Californische kersentelers te maken met ongunstige weersomstandigheden en temperatuurschommelingen die een verstorend effect hadden op de kiemrust. In 2018 werden er 58% minder dozen kersen geoogst (4 mln dozen) ten opzichte van het jaar daarvoor (9,5 mln dozen) als gevolg van vorst tijdens de bloeiperiode. In 2019 daalde de oogst tot 5,3 mln dozen als gevolg van extreme regenval. Dit betekende dat de raming met zo'n 50% naar beneden moest worden bijgesteld. 

Turkije verwacht goede kersenoogst 
De afgelopen jaren had Turkije goede kersenoogsten en ondanks de logistieke problemen als gevolg van het coronavirus zal het land ook dit seizoen deze positieve trend vasthouden. 

Het weer was de afgelopen seizoenen optimaal voor de steenfruitproductie en in het seizoen 2018-2019 werden er 824.000 ton kersen geoogst, een toename van 24.500 ton ten opzichte van het seizoen daarvoor. De ramingen voor het seizoen 2019-2020 zijn met 865.000 ton kersen zelfs nog hoger. 

Rusland, de grootste exportmarkt voor Turks steenfruit, heeft haar steenfruitimport vergroot, waardoor het aandeel van kersen met 44,2% in waarde is gestegen. Turkije slaagt erin klanten wereldwijd voor zich te winnen met aantrekkelijke prijzen, die mogelijk zijn dankzij de lage loonkosten en ruime beschikbaarheid. Bovendien is de munteenheid van Turkije sterk gedevalueerd ten opzichte van andere munteenheden. Het afgelopen jaar daalden de prijzen van Turkse kersen met 18,9%.  

De Turkse steenfruitsector heeft over het algemeen weinig problemen als gevolg van van het coronavirus ondervonden. Turkije kampt niet met een ernstig tekort aan arbeidskrachten omdat het werk door de lokale bevolking wordt gedaan in plaats van door buitenlandse seizoenswerkers. De export naar Rusland zal mogelijk wat vertraging oplopen vanwege de aangescherpte grenscontroles maar de gevolgen hiervan zullen minimaal zijn.  

Voor meer informatie:
Tridge
Email: tridge@skoutpr.com 
www.tridge.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven