Spanje en Italië worstelen met steenfruitseizoen vanwege het weer en tekort aan arbeidskrachten

Tridge, een wereldwijd inkoop- en marktanalyseplatform voor inkopers en leveranciers, zegt dat Spaanse nectarines en Italiaanse abrikozen het moeilijk hebben als gevolg van de Covid-19-pandemie. 

Spaanse nectarine-oogst met 20% gedaald
In de regio's Murcia, Catalonië en Aragon is het steenfruitseizoen al begonnen. Het seizoen duurt naar verwachting nog tot eind mei. Spanje heeft van maart tot oktober een consistent exportseizoen met een piek tussen de maanden mei en september.

De Spaanse nectarine-oogst wordt op 508 mln kilo geraamd en dat betekent een daling met 20% ten opzichte van vorig jaar. Leveranciers verwachten dat de oogst nog lager uit zal vallen als gevolg van het tekort aan arbeidskrachten wegens de Covid-19-uitbraak. Hoewel Spanje geen grote beperkingen heeft opgelegd, zal het aantal beschikbare krachten mogelijk 40% lager zijn omdat seizoenswerkers uit Marokko, Wit-Rusland en Oekraïne het land niet in mogen. 

Spanje is de grootste exporteur van nectarines en perziken en heeft Duitsland, Frankrijk, Italië en het Verenigd Koninkrijk als belangrijkste exportmarkten. Waar de export in 2019 in totaal 829.400 bedroeg, is de vraag naar het fruit dit seizoen met 23% toegenomen. De sterkere vraag en het tekort aan arbeidskrachten hebben ertoe geleid dat de groothandelsprijzen van nectarines dit jaar met maar liefst 23% zijn gestegen en dit zal de klap van de kleinere oogst enigszins verzachten. De prijs van witvlezige nectarines steeg van €1,50 naar €2,13 per kilo en die van geelvlezige nectarines van €,50 naar €2,15 per kilo. 

Vorst zit Italiaanse abrikozenoogst dwars
Italië is de op één na grootste exporteur van abrikozen en exporteerde in 2019 56.300 ton. In 2020 heeft de oogst echter nadeel ondervonden van de vorst die de teeltgebieden eind maart en begin april heeft getroffen. De oogst in het noorden van Italië liep de grootste schade op. In de Noord-Italiaanse regio Emilia-Romagna zal de oogst mogelijk zelfs tot 90% lager zijn dan vorig seizoen. 

De totale Italiaanse oogst wordt in 2020 op 136.000 ton geraamd en dat betekent een daling van 56% ten opzichte van de 307.000 ton die het land in 2019 oogstte. Hoewel leveranciers de vraag uit de centrale en noordelijke regio's weer aan zien trekken, blijft de vraag uit het zuiden zwak. Abrikozentelers hebben te maken met diverse problemen, waaronder het kleine aantal arbeiders dat nog werkzaam is op hun bedrijven waardoor er problemen ontstaan om al het fruit te plukken.  

Hoshik Shin, oprichter en directeur van Tridge: "Hoewel talloze externe factoren een rol spelen voor het welslagen van een seizoen is het weer doorgaans de meest bepalende factor. Helaas hebben sommige oogsten ook te lijden gehad van de Covid-19-pandemie omdat er als gevolg van het tekort aan arbeidskrachten minder fruit kon worden geoogst. Dit houdt in dat lage prijzen geen stand kunnen houden."

Voor meer informatie: 
Tridge
Email: tridge@skoutpr.com 
www.tridge.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven