Milton Calle van Exotic Producers and Packers, Peru:

"De mangoteelt in Casma is sterk uitgebreid maar de vraag is niet toegenomen"

Casma is een streek in het westen van Peru waar veel mango's worden verbouwd en waar de afgelopen jaren veel groei en expansie heeft plaatsgevonden. Exotic Producers and Packers (EPP) is een mangoteler met vestigingen in Casma, Piura en Jayanca. "Elk van deze regio's wordt gekenmerkt door een ander seizoen. Piura begint eerst, rond week 46 en loopt door tot week 7. Dan begint Jayanca rond week 4 en eindigt rond week 10, en Casma begint in week 10 met de laatste volumes die rond week 18 in Europa aankomen," zegt Milton Calle.

De belangrijkste mangovariëteit die in deze regio's wordt verbouwd is de Kent, met enkele volumes van Keitt's. EPP exporteert al hun mango's naar Europa, hoewel ze overwegen te investeren in uitbreiding naar de Amerikaanse markt in de komende jaren. "De VS vereist extra fytosanitaire behandelingen en dit vraagt een grote investering," zegt Calle. Aangezien de teelt van mango's in Peru jaar na jaar toeneemt, kan het nodig zijn om dit soort investeringen te doen om ervoor te zorgen dat de groeiende hoeveelheden nog ergens een afzetmarkt krijgen.

Groei kan leiden tot overaanbod
De regio Casma is de laatste jaren sterk gegroeid. "In het verleden exporteerde de regio zo'n 1.200 containers gedurende het hele seizoen. Maar het is een zeer kort seizoen, slechts ongeveer 7 weken lang, waarbij de oogst in week 10 begint en de laatste container in week 18 op de plaats van bestemming aankomt. Dit jaar heeft Casma het potentieel om 2.000 containers te exporteren, dus er is veel uitbreiding. Volgens de statistieken van de overheid zal het totale potentieel in de komende jaren, met nieuwe jonge partijen die in productie komen, 6.000 hectare bedragen, wat neerkomt op zo'n 6.000 containers voor het hele seizoen. Van wat we hebben gezien, kan de Europese markt slechts ongeveer 400 containers per week afnemen, dus deze volumeprognoses zijn echt zorgwekkend."

Krappe voorraden door pandemie
Dit jaar was het overaanbod nog niet aan de orde, omdat de pandemie de oogst bemoeilijkte. "Dit jaar zette de coronapandemie de voet op de rem in Casma en het totale volume bedroeg rond 1.200 containers in plaats van de geplande 2.000-2.200. De belangrijkste reden hiervoor is dat onze arbeiders in Casma bijna allemaal afkomstig zijn uit Piura en de beperkingen van de overheid hebben ervoor gezorgd dat deze arbeiders niet naar Casma konden reizen voor de oogst. En de arbeiders die al in Casma waren, keerden onmiddellijk terug naar Piura toen de overheid de noodtoestand uitriep."

Dit leidde tot lage volumes rond de weken 10-14, waardoor de prijzen op de markt stegen. "Voor week 12 waren de prijzen op de markt vrij laag, maar na week 12 werden de prijzen door het tekort aan personeel en het lage volume een stuk beter."

Het Casma seizoen heeft een moeilijk venster, omdat het niet erg lang is, en het valt ook samen met veel andere seizoenen, in het bijzonder met het Mexicaanse. Dit betekent dat er niet veel mogelijkheden zijn om uit te breiden naar de Amerikaanse markt tijdens het Casma seizoen, omdat de Amerikaanse markt dan al verzadigd is met het Mexicaanse product.

"Er zijn misschien mogelijkheden om uit te breiden naar sommige Aziatische markten, zoals Zuid-Korea of China, maar dit is ook moeilijk, omdat de doorlooptijden lang zijn, ongeveer zes weken. Dit is een beetje te lang voor het leveren van premium kwaliteitsmango's. De oplossing van EPP voor nu is om te proberen onze productie zo efficiënt mogelijk te maken: hogere opbrengsten, lagere kosten en het leveren van de hoogst mogelijke kwaliteit, zodat we ons op die manier kunnen onderscheiden van de concurrentie," zegt Calle.

Focus op maatschappelijke vraagstukken
Naast de focus op het zich onderscheiden van andere leveranciers door middel van kwaliteit en efficiëntie, maakt het bedrijf zich ook sterk voor sociale kwesties binnen de sector. "De veiligheidsprotocollen voor de werknemers is iets wat ons als bedrijf zorgen baart", zegt Calle. "Het vervoer van de werknemers is bijvoorbeeld iets dat moet veranderen. Nu zitten de werknemers vaak allemaal samengepakt op vrachtwagens. Dat is in normale tijden al onveilig, maar met de pandemie is het nog gevaarlijker. De bedrijven hier in Peru moeten zich meer inspannen om de gezondheid en veiligheid van hun personeel te waarborgen. De werknemers zijn het belangrijkste onderdeel van de puzzel, de belangrijkste kracht van de onderneming. Als je geen arbeiders hebt die tevreden zijn met hun werk, dan schaadt dat het rendement."

Een laatste zorg is die van de traceerbaarheid van de mango's. "De meeste producten in Peru worden op de markt gebracht door een paar grote bedrijven, maar de mango's worden nog steeds grotendeels, ongeveer 70%, verbouwd door kleinschalige telers. Het probleem hierbij is dat er bijna geen traceerbaarheid is voor de mango's. Van de containers die uit Casma komen, heeft slechts een minderheid een GlobalGAP-certificaat. En hoewel het aantal containers dat wordt geëxporteerd elk jaar toeneemt, groeit het aantal GlobalGAP-certificaten niet mee."

"Nu, met een pandemie, is het nog zorgwekkender geworden. Gelukkig is met het coronavirus duidelijk gemaakt dat het virus niet via voedsel kan worden verspreid. Maar het heeft ons aan het denken gezet: als er op een dag een virus of bacterie is zoals we die nu zien, die zich wel via voedsel verspreidt, dan is er geen manier om te achterhalen waar het vandaan komt, of waar het probleem ligt. Door het grote aantal kleine mangotelers is dat moeilijk te controleren," concludeert Calle.

Voor meer informatie:
Milton Calle
Exotic Producers and Packers
+51 942601792
mcalle@ep-p.com.pe
www.ep-p.com.pe


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven