Onderzoek naar gezondheidsbevorderende stoffen in Limburgs fruit

In het onlangs gestarte project ‘De Waarde van Limburgs Fruit’ wordt in het Lab op Brightlands Campus Greenport Venlo onderzocht welke gezondheidsbevorderende stoffen er in fruit zitten. Het betreft een samenwerking tussen Nederlandse en Belgische partijen.

In België hebben PCfruit en Universiteit van Hasselt de afgelopen jaren onderzoek gedaan naar de vraag welke inhoudsstoffen in fruit mogelijk een gunstig effect op hersenaandoeningen hebben. Zo lijken er in appels flavonoïden te zitten, die een positieve bijdrage leveren aan het onderdrukken van slechte eigenschappen van het celtype dat bij de ziekte Multiple Sclerose de hersenen en het ruggenmerg aanvalt.

Om tests in het menselijk lichaam te kunnen doen werd samenwerking gezocht met het vitro lab van de Universiteit van Maastricht op Brightlands Campus Greenport Venlo. Met het TNO Intestinal Model kan de spijsvertering gesimuleerd worden en is precies na te gaan welke stoffen waar in het lichaam worden opgenomen. Daarnaast heeft de Universiteit Maastricht de kennis en expertise in huis om in de mens te testen wat voor effecten bepaalde stoffen op gezondheid hebben.

Doel van het nieuwe project is om ook te onderzoeken welke inhoudsstoffen in andere Limburgs fruitsoorten positief bijdragen aan gezondheid. Naast appels en peren kan dat ook gaan om de blauwe bes, kersen, frambozen en Limburgse druiven. Het onderzoek dat 2 jaar zal lopen, is gestart met een literatuurstudie om te bepalen welke fruitsoorten en rassen met betrekking tot inhoudsstoffen de moeite waard zijn om verder te bestuderen.

Bron: Brightlands Campus Greenport Venlo


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven