Unibán

Grotere export Colombiaanse bananen en bakbananen

Ondanks corona heeft Unibán, het belangrijkste Colombiaanse afzetbedrijf van bananen en bakbananen, zijn export in de eerste vier maanden van 2020 kunnen verhogen tot 15,3 miljoen dozen bananen en een miljoen dozen bakbananen, wat respectievelijk 20% en 13% meer is dan vorig jaar.

“In 2019 exporteerde Unibán 35,4 miljoen dozen bananen uit de regio’s Urabá en Magdalena, wat 1,4 miljoen dozen minder was dan in 2018. De daling was vooral te wijten aan de slechte weersomstandigheden waardoor er minder fruit beschikbaar was”, legt Juan Luis Cardona, manager van het bedrijf, uit in een interview met de Colombiaanse zakenkrant La República. "We exporteerden ook 2,5 miljoen dozen bakbananen, goed voor €28,5 miljoen, en 399.760 dozen ananas, goed voor 4,7 miljoen kilo en een stijging van 5,3%”.

"Onze prognose voor de export van dit jaar bedraagt 44,7 miljoen dozen bananen, 3,3 miljoen dozen bakbananen en 1.800 ton bananenchips”, blikt de manager vooruit.

Het bedrijf beschikt over 3.200 hectare eigen teelt en werkt ook op directe of indirecte wijze samen met meer dan 400 bananentelers uit Urabá en Magdalena. Voor bakbananen doet het een beroep op ongeveer 2.400 telers.

Cardona benadrukt dat de vraag naar bananen sinds het begin van de coronacrisis in Colombia op alle markten stevig blijft. “Er heeft wel een shift plaatsgevonden op het gebied van afzetkanalen. De consumptie in scholen en in de horeca is weggevallen, maar mensen kopen anderzijds meer bananen in de supermarkt voor thuis. De export blijft lopen, maar we merken wel felle schommelingen, omdat de consumptiepatronen per land anders zijn door de verschillende coronamaatregelen”.

Juan Luis Cardona benadrukt dat het bedrijf een bioveiligheidsprotocol in leven heeft geroepen om de veiligheid van al zijn werknemers te waarborgen en zijn klanten ook in coronatijd kwaliteitsfruit te kunnen aanbieden.

Bron: agronegocios.co


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven