De minister-president van de Andalusische regering bezoekt Vicasol

"Veel meer dan corona is het weer van invloed op de afzet van meloen en watermeloen"

Er worden reeds volop meloenen en watermeloenen geoogst in Almería, maar door de slechte weersomstandigheden tijdens de vruchtzetting zijn de volumes nog steeds beperkt, zeker voor de watermeloen.

De minister-president van de Andalusische regering, Juanma Moreno, samen met de directeur van Vicasol, José Manuel Fernández.

"Vooralsnog oogsten we minder kilo's watermeloenen per vierkante meter dan vorig jaar en een deel van het fruit is ook hol vanbinnen. Op dit moment is de hoeveelheid watermeloenen dat we op de markt brengen lager dan vorig seizoen", zegt Stephane van Marrewijk van de commerciële afdeling van Vicasol.

De coöperatie uit El Ejido zet pitloze zwarte en gestreepte watermeloenen af, zowel van conventionele als biologische teelt, maar ook Cantaloupe, gele, Galia en Piel de Sapo meloenen. Vorig seizoen kwamen de cijfers voor conventionele watermeloenen uit op 14.000 ton, waarvan 60% bestemd was voor de export. De conventionele teelt van de coöperatie maakt anderzijds wel gebruik van gecertificeerde geïntegreerde gewasbeschermingsstrategieën. Van gecertificeerde bio-watermeloen werd er 3.000 ton op de markt gebracht, met een exportquotum van 90%. Daarnaast werden er 7.000 ton meloenen afgezet, waarvan meer dan 90% zijn weg naar het buitenland vond.

"Dit jaar hebben we het areaal uitgebreid maar de volumes zullen uiteindelijk wat lager uitvallen dan vorig jaar door de mindere hoeveelheid product in dit eerste deel van het seizoen", legt de verkoper uit.


Overheidsdelegatie op bezoek bij Vicasol

De afzet loopt volgens Stephane vlot en de prijzen zijn aanzienlijk hoger dan vorig seizoen vanwege het lagere aanbod. De watermeloen blijft iets populairder dan de meloen. “De coronacrisis zorgt voor wat moeilijkheden bij de afzet van klasse 2 fruit, maar uiteindelijk is het goede weer van veel grotere invloed dan corona op de meloen- en watermeloenmarkt. Het mooie weer in Midden- en Noord-Europa zorgt voor een goede verkoop in de supermarkten, waar het merendeel van ons fruit nu terecht komt.”

"Normaal komt er wat geduw en getrek aan te pas, maar dit jaar was de markt nagenoeg leeg doordat er maar weinig overzees product beschikbaar was in Europa, dat overigens ook nog eens van mindere kwaliteit was", zegt de verkoper.

"Nog nooit eerder ging het ons zo voor de wind"
In de afgelopen 20 jaar is Vicasol met meer dan 600% gegroeid. Een van de belangrijkste mijlpalen was de bouw van het nieuwe logistieke centrum Vicasol 3 in El Ejido: meer dan 125.000 m² met een pakstation dat meer dan 100 miljoen kilo product kan verwerken, zowel van conventionele als biologische teelt en met een koude opslag van 20.500 m³, waaronder ook capaciteit voor bio-producten.

De directeur van Vicasol, José Manuel Fernández, samen met de minister-president van de Andalusische regering, Juanma Moreno.

De afgelopen twee decennia, en vooral de laatste 10 jaar, waren de mooiste voor de coöperatie uit Almería. De telersvereniging heeft nu vier vestigingen, telt ongeveer 1.000 leden en stelt meer dan 2.500 personen te werk. “Nog nooit eerder ging het ons zo voor de wind. Onze boekhouding is gezond en seizoen na seizoen laten zien dat we economisch en financieel sterk staan om met open vizier de toekomst tegemoet te treden”, zo merkt de directeur José Manuel Fernández op.

Hoog bezoek: de minister-president van de Andalusische regering
De minister-president van de Andalusische regering, Juanma Moreno, bezocht vorige week donderdag het centrum Vicasol 3 in El Ejido. Na een rondleiding door de faciliteiten, zei hij dat de coöperatie gerust kan dienen als een voorbeeld van een succes- en waardevolle onderneming. "De rol van deze coöperatie en haar werknemers is een voorbeeld in deze coronatijden. Het maakt echt wel een verschil voor het leven van de burgers in lockdown", voegde hij eraan toe.

Ook de gewestminister van Landbouw, Carmen Crespo, de burgemeester van El Ejido, Francisco Góngora, en de afgevaardigde van de gewestregering in Almería, Maribel Sánchez, waren aanwezig. De delegatie kon ter plaatse zien hoe typische voorjaarsproducten zoals meloenen en watermeloenen, maar ook groenten die jaarrond geteeld worden, zoals paprika’s, verwerkt en verpakt worden.

Voor meer informatie:
Stephan van Marrewijk
Vicasol
04738 Puebla de Vícar (Almería) - Spanje
Tel.: +34 950 55 32 00
stephan@vicasol.com
www.vicasol.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven