OP Fonteverde

Bijzonder seizoen voor de Siciliaanse wortelen, aardappelen en Cantaloupe meloenen

Voor teeltbedrijven, die zich bezighouden met verschillende gewassen, zowel in de tuinbouw als in de fruitteelt, is het altijd belangrijk om gedurende het seizoen de balans op te maken van de situatie. Sommige gewassen lopen ten einde en andere staan in het middelpunt van hun seizoensgebondenheid of bevinden zich nog in een vroeg stadium. Dit is het geval voor OP Fonteverde di Ispica op Sicilië. Patrizia Calabrese, commercieel directeur van het bedrijf, licht de stand van zaken toe.

Patrizia Calabrese

Wortelseizoen verliep niet optimaal
"Het was en is nog steeds een nogal gecompliceerd wortelseizoen dit jaar, vooral vanwege de schade van de overstromingen van oktober 2019. Deze hadden een grote invloed op de oogst in maart en april, met een daling van de opbrengst per hectare van 20-30% tot gevolg. Het wortelseizoen loopt nu ten einde en over een paar weken zijn we klaar met de leveringen, behalve voor het BGA-product dat, als de kwaliteit het toelaat, tot eind juni zal doorgaan."

Het loof van de wortelen werd aangetast door het overtollige water op het veld. Desondanks heeft de penwortel een goede rijpheid bereikt, maar de schade in het bovenste deel van de wortel heeft de totale opbrengst beïnvloed door het hoge percentage afval. Ook marketingtechnisch was de situatie niet optimaal, omdat het product in dit geval in mei tot volle wasdom kwam en niet in maart en april, als de markt het meest aantrekkelijk is.

"De markt is op dit moment minder interessant, ook al is de verkoopprijs gedurende het hele seizoen goed geweest en is deze gedaald tot € 0,40 per kilo (productieprijs). Het moet gezegd worden dat niet alle bedrijven in onze regio dezelfde problemen hebben gehad. Dit is te wijten aan een verschillend tijdstip van zaaien en verschillende microklimatologische factoren voor de verschillende percelen. Nu is de markt ingestort, omdat het aanbod met de komst van de oogst uit Midden- en Noord-Italië praktisch verdrievoudigd is, zonder daarbij de aanwezigheid van buitenlandse producten uit Spanje en Portugal te vergeten."

Aardappelen
"Wat onze aardappelteelt betreft, was het anders. De oogst is goed gelukt, zowel wat betreft de kwaliteit van de aardappel als het kaliber. De verkoop in april verliep goed, met bevredigende prijzen, vergeleken met de lage volumes in de beginfase. In mei begonnen de prijzen te dalen, wat wijst op een neerwaartse trend die nog steeds aanhoudt. De kwantiteit en de kwaliteit van het product hebben echter een goed seizoen voor het Siciliaanse product mogelijk gemaakt."

Tot nu toe zit een derde van de oogst erop en voor het resterende deel van het seizoen, dat eind juni afloopt, is "de hoop dat de markt de productieprijs zal blijven vasthouden". In april lag de waarde van het product tussen 60 en 65 eurocent per kilo, terwijl het in mei 50 tot 55 eurocent bereikte, met een dalende trend.

Laat Cantaloupe seizoen komt op gang
"Het volgende gewas dat op de oogstkalender staat, is de Red Falcon meloen. We hebben de eerste premium meloenen in de afgelopen dagen geoogst, met een brixgehalte van 17/18 graden. De verkoop begon met zeer interessante prijzen van €2 per kilo, voor de premium kalibers. De oogstpiek zal medio mei plaatsvinden."

Voor meer informatie:
Patrizia Calabrese
OP Consorzio Fonteverde Società Consortile Agricola a r.l.
C.da Fontanazza s.n.
97014 Ispica (RG) Italië
+39 0932 951484
patrizia@fonteverde.com
www.fonteverde.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven