Groenten en fruit blijven langer vers door slimmer folie

Onderzoekers van Wageningen Food & Biobased Research hebben een nieuw verpakkingsfolie ontwikkeld dat zich aanpast aan wisselende temperaturen. Het materiaal is erg geschikt is voor de verpakking van groenten en fruit onder beschermende atmosfeer. Groente en fruit blijven daardoor langer vers en dat voorkomt voedselverspilling. De verpakking is al op peren en champignons getest.

Groenten en fruit bestaan uit levende cellen die zuurstof opnemen en CO2 uitstoten. Als de producten verpakt worden in luchtdicht materiaal, raakt de zuurstof op en stijgt het CO2-gehalte. De cellen kunnen dan geen zuurstof meer opnemen om energie op te wekken, en sterven af. De ademhaling van groente en fruit is echter afhankelijk van de temperatuur.

Bij een hogere temperatuur neemt de ademhaling toe, bij koude neemt die af. Het nieuwe folie reageert daarop. Al naar gelang het product in de koeling staat of bij kamertemperatuur wordt bewaard, past de verpakking de doorlaatbaarheid voor gassen aan. Daardoor blijven de verpakte producten langer vers. In koude omstandigheden blijft het folie gesloten en behoudt het product de juiste gasconcentraties. In warmere omstandigheden wordt de doorlaatbaarheid voor gassen groter, waardoor de benodigde zuurstof erin, en de geproduceerde CO2 eruit kan.

Het nieuwe materiaal is een thermoplastisch polymeer. Het bestaat uit een combinatie van een polymeer dat ervoor zorgt dat het materiaal flexibel en stevig is en een polymeer dat de gasdoorlaatbaarheid reguleert. Het verpakkingsmateriaal kent een fossiele fractie en een deel dat uit zetmeel bestaat, en dus goed afbreekbaar is.

Bron: Wageningen World


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven