Italiaanse exporteurs zien nieuwe marktkansen ondanks Corona

"Het Duitse binnenlandse toerisme zou voor ons een zakelijk voordeel kunnen zijn"

Noord-Italië was de bron van het virus aan het begin van de Corona-crisis. "De uitzonderlijke situatie had ook een aanzienlijke impact op de agromarkten en de export van groenten en fruit," zegt Alex Weitgruber (foto rechts), directeur van Vetter in Bolzano, die terugblikt op de afgelopen maanden. "De zogenaamde 'hamsteraankopen' zorgden er medio maart voor dat de vraag naar groenten en fruit nauwelijks gelijke tred kon houden.

Er was echter een gebrek aan oogstmedewerkers, producten en vrachtwagens in de teeltgebieden. Tot overmaat van ramp moesten we veel medewerkers als het ware van de ene op de andere dag naar huis sturen om thuis te werken, vanwege wettelijke voorschriften voor de veiligheid op het werk. De daaropvolgende lockdown in Duitsland, en niet in de laatste plaats de daaruit voortvloeiende verandering in het winkelgedrag van consumenten, leidde echter tot een sterke daling van de verkoop.

Ondanks de omzetdaling heeft de exporteur een zeker optimisme voor de nabije toekomst. "Onze gezonde producten zullen waarschijnlijk ook in tijden van crisis in trek zijn," verklaart hij in een interview.

Horeca
Vetter Italia bedient voornamelijk Duitse grootafnemers in alle grote versmarkten en ook in de landelijke gebieden van de Bondsrepubliek. Door het verlies van de horeca werd dit verkoopsegment bijzonder hard getroffen. "Al met al hebben we sinds het begin van de crisis een omzetdaling van 50 procent geleden", aldus Weitgruber.

Intussen trekt de handel echter weer langzaam aan: De horeca in Italië en Duitsland opent geleidelijk weer zijn deuren, waardoor de ‘normale’ toeleveringsketen langzaam maar zeker weer op gang komt. "Wat mij het meest bevalt, is dat we ondanks de crisis alle arbeidsplaatsen in het bedrijf hebben kunnen behouden en veiliggesteld", aldus Weitgruber. "Dit betekent dat we onze klanten ook in de toekomst de service kunnen blijven bieden die ze van ons bedrijf gewend zijn."

Groupage-transporten naar Duitsland zijn de kerncompetentie van het Zuid-Tiroolse bedrijf.

Italiaanse steenfruitoogst van start
De crisis heeft duidelijk zijn stempel gedrukt op de Italiaanse economie, constateert Weitgruber. "De oogst van Italiaanse steenfruit staat op het punt te beginnen, maar we hebben nog lang niet genoeg oogstmedewerkers om de vraag te dekken. Wij vrezen dat deze omstandigheden de prijsverwachtingen van de telers aanzienlijk zullen doen stijgen." Bovendien zijn de klimatologische omstandigheden ook bijzonder ongunstig geweest voor Italiaans steenfruit. Toch kunnen de eerste abrikozen, perziken en nectarines in week 21 worden geladen zoals verwacht."

Binnenlandse toerisme zal de exportmarkten weer stimuleren
Aan de vraagzijde wordt volgens Weitgruber een belangrijke factor in de internationale handel in groenten en fruit onderschat, namelijk het toerisme. "Normaal gesproken komen miljoenen vakantiegangers - velen uit Duitsland - elk jaar naar Italië en consumeren tonnen groenten en fruit. Vanwege de coronapandemie zullen veel van deze toeristen elders op vakantie gaan, meestal binnen hun eigen landsgrenzen."

Dit ‘thuistoerisme’ zou vooral voor de Italiaanse exporteurs die de Duitse markt bedienen voordelig kunnen uitpakken. "Als Italiaan vind ik het natuurlijk jammer voor onze toeristische sector, maar vanuit een puur bedrijfseconomisch oogpunt kan deze ontwikkeling ons misschien een beetje helpen om het verlies aan omzet te compenseren," concludeert Weitgruber.

Voor meer informatie:
Alex Weitgruber
Vetter Italia GmbH
Luigi Galvani Str. 40
39100 Bozen/ Südtirol
vetter.italia@vetter.it
www.vetter.it


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven