"Binnen Europa wordt Servië een belangrijke blauwe bessenteler"

Het Servische blauwe bessenbedrijf DzodanBerry stapt als eerste in het Europese proefproject Digital Agriculture Antares BioSensat. Het project staat onder leiding van het BioSense Instituut van Novi Sad, dat gespecialiseerd is in geavanceerde informatietechnologieën op het gebied van duurzame landbouw.

Digitaal veld
Met het project krijgt DzodanBerry de kans als eerste in Europa te beschikken over een ‘digitaal blauwe bessenveld', waar de traditionele teelt gecombineerd wordt met geavanceerde en innovatieve IT-oplossingen. Het doel van het project is het optimaliseren van de teelt en het verhogen van het concurrentievermogen van het bedrijf.

Het project Antares BioSensa zal plaatsvinden op een areaal van 7 hectare dat 250 meter boven de zeespiegel ligt op de hellingen van Kosmaj. De faciliteiten liggen in de bossen, te midden van een stuk ongerepte natuur, op slechts 40 km van Belgrado en 20 km van de snelweg, wat het logistiek gezien tot een ideale uitvalsbasis maakt voor het bevoorraden van de lokale markt, maar ook voor de aanvoer naar de internationale markten.

Het bedrijf teelt ongeveer 100 ton Duke blauwe bessen en beschikt over zeer moderne infrastructuur. Het geniet van talrijke voordelen voor de teelt van blauwe bessen, zoals een geschikte grondsoort, een goede waterkwaliteit en een gunstig klimaat. Daarnaast werkt het met de meest geschikte rassen en degelijk plantmateriaal. Het maakt onder andere ook gebruik van irrigatieapparatuur, anti-hagelnetten en koude opslag.

Het bedrijf is GlobalGap gecertificeerd en exporteert voornamelijk naar Nederland, Italië, Israël en Duitsland.

“We denken dat Servië in de nabije toekomst in Europa een belangrijk teler wordt van blauwe bessen, net zoals het dat al is van frambozen. Als pioniers op het gebied van de teelt met een technologisch kantje willen we een steentje bijdragen en dat doen we vooral door langdurige en sterke relaties met onze partners op te bouwen”, zo laat het management weten. DzodanBerry wil in de toekomst nog uitbreiden en ook verse, hoogwaardige frambozen, bramen en aardbeien telen en op de markt brengen.

Bron: ecomercioagrario.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven