Onderzoekers ontdekken romaine slarassen die minder snel bruin worden

Onderzoekers van Agricultural Research Service hebben vijf romaine slarassen geïdentificeerd die minder snel bruin kleuren na verwerking en die na de oogst ook langer vers blijven. 

De onderzoekers proberen tevens de genetische basis voor bederf te bepalen. Zij hebben de locatie van de genen die verantwoordelijk zijn voor het bederf van vers gesneden sla geïdentificeerd en werken aan het identificeren van genen die verantwoordelijk zijn voor het bruin worden van sla, twee belangrijke commerciële eigenschappen.

Hiermee kunnen sneller nieuwe, langer houdbare romaine rassen  worden ontwikkeld omdat veredelaars nu na kunnen gaan of zaad over deze genen beschikt zonder dat de planten moeten worden opgekweekt en getest op verbruining en kwaliteitsverlies na de oogst. 

Sneller
"Het feit dat we niet in staat waren om de mate waarin kwaliteitsverlies optreedt in een vroeg stadium van veredeling te identificeren, vormde een belemmering bij het verbeteren van rassen. Nu we deze moleculaire merkers hebben vastgesteld, kunnen we deze economisch interessante eigenschappen gemakkelijker integreren tijdens de ontwikkeling van rassen," zegt onderzoeker Ivan Simko van de ARS Crop Improvement ans Protection Research Unit in Salinas, Californië. 

Als men kijkt naar de mate van verbruining en kwaliteitsverlies, dan hebben de volgende nieuwe rassen (in alfabetische volgorde) de meeste potentie volgens de onderzoekers: Darkland, Green Towers, Hearts Delight, Parris Island Cos en SM13-R2, een kweeklijn van het ARS laboratorium in Salinas. 

Speciale verpakking niet/minder nodig
Om bruin worden tegen te gaan en de houdbaarheid te verlengen, zijn verwerkers van gesneden sla overgegaan op MA-verpakkingen en vacuümzakken met stikstof om het zuurstofgehalte in de verpakking te verminderen.  

Dit is echter een prijzige methode die bovendien kan leiden tot andere problemen zoals onaangename geuren en die bij hoge bewaartemperaturen kan leiden tot de vermenigvuldiging van ziekteverwekkende bacteriën. 

"Ons onderzoek was gericht op het ontdekken van slarassen die niet snel bruin kleuren zonder dat hiervoor de zuurstofaanvoer hoeft te worden beperkt," legt onderzoeker Yaguang Luo uit. 

"Evenals voor de gevoeligheid voor bederf bleek er ook een duidelijk verband te bestaan tussen de gevoeligheid voor verbruining en de stamboom, wat de hoop biedt dat veredelaars deze eigenschappen kunnen kunnen verbeteren en integreren in nieuwe rassen," aldus Luo. 

Bron: USDA

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven