Rouxan Jansen van Rensburg - Core Fruit

Sterke vraag naar passiefruit na exportdebuut nieuw Zuid-Afrikaans ras

Het nieuwe passiefruitras Silesia, dat werd geteeld in White River in de Zuid-Afrikaanse provincie Mpumalanga, geeft hogere opbrengsten en beschikt over meer pulp, een betere smaak, kleuring en maatprofiel, zegt Rouxan Jansen van Rensburg van Core Fruit. "Vorig jaar hebben we veel proefzendingen aan onze klanten verzonden om ze kennis te laten maken met dit ras. Ze waren het met ons eens dat dit ras een goede toekomst op de markt voor zich heeft."

"Dit is het eerste jaar dat we het passiefruit naar twee retailklanten sturen, één in het VK en één in Duitsland. Het bedrijf teelt echter niet alleen het ras Silisia maar ook Ester, het meest geteelde passiefruitras in Zuid-Afrika. 

“De vraag naar passiefruit is sterk. Het product is zo gewild dat onze klanten ondanks de huidige hoge vrachttarieven en de wisselkoers bereid zijn om het product in te laten vliegen om het in het winkelschap te kunnen zetten."

"Zelfs in deze onzekere markt verloopt de afzet van passiefruit goed. Het Covid-19-scenario is interessant geweest," merkt Rouxan op. "In bepaalde landen kwamen exoten het meest onder druk te staan in vergelijking tot bijvoorbeeld citrus. Op gezondheidsbewuste markten zoals het VK en het Europese vasteland doet passiefruit het echter zeer goed. De trend is een beetje vergelijkbaar met die van avocado's. Covid-19 heeft dus geen nadelig effect gehad."

Mogelijkheden zeevracht

"Wanneer zij de keuze hebben dan geven afnemers altijd de voorkeur aan zeevracht," vervolgt hij. Vorig jaar is er bij wijze van experiment een container van 20ft verladen en dit was een groot succes, precies zoals de teler had verwacht. 

“Tot nu toe is er maar weinig passiefruit vanuit Zuid-Afrika per zeevracht verladen en werd het product altijd per luchtvracht verzonden, wat de kosten en verkoopprijs automatisch omhoog dreef."

“We hebben dit seizoen al enkele containers verladen en hopen dat we volledig over kunnen gaan op zeevracht zodra de aantallen toenemen."

In dit prille stadium van het seizoen ziet het er in elk geval naar uit dat dit ras een goede houdbaarheid heeft.

Het passiefruitseizoen begint doorgaans al vroeg in het jaar maar de forse regenval in de maanden januari en februari van dit jaar hebben voor een latere start van het seizoen gezorgd. Het lange seizoen kan wel tot augustus duren maar de aanvoer gedurende deze periode fluctueert. 

 

Voor meer informatie: 
Rouxan Jansen van Rensburg
Core Fruit
Tel: +27 21 863 6300
Email: rouxan@corefruit.com
http://www.corefruit.com/


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven