De eerste abrikozenpluk vindt deze week plaats in Frankrijk. In dit ongewone jaar als gevolg van het verminderde productieniveau en de gevolgen van de Covid-19-crisis, zetten de bedrijven die lid zijn van de BOB (Beschermde Oorsprongs Benaming) ‘Perziken en Abrikozen uit Frankrijk’ hun activiteiten voort om de kwaliteit van hun producten te verbeteren.
Wat het kaliber betreft, is de interprofessionele abrikozenkalibratie-overeenkomst niet verlengd voor het seizoen 2020, zodat de VN/ECE-norm standaard van toepassing is. Om een betere kwaliteit van de producten te garanderen, hebben de leden van de BOB echter besloten de oude kalibratieregels te handhaven: kaliber van 5 op 5 mm in de categorieën 1 en 2, en een minimum kaliber van 35 mm (exclusief jam, voorverpakte en verkoopeenheden van minimaal 2 kg).
Wat de verbetering van de uiterlijke kwaliteit van de producten betreft, gaat de campagne van ‘Perziken en Abrikozen uit Frankrijk’ zijn derde jaar in. Er staan verschillende acties op touw, waaronder de introductie van een aantal veelbelovende nieuwe variëteiten. Ook zal het smaakpanel worden uitgebreid met o.a. 16 nieuwe teelt- en marketingbedrijven en 4 nieuwe kwekers. Daarnaast zullen er de komende periode verschillende opleidingsdagen worden georganiseerd.
Het ASPIR-onderzoeksprogramma voor de ontwikkeling van een draagbaar kwaliteitshulpmiddel voor in de boomgaard is eveneens nog steeds in bewerking.
Voor meer informatie:
Raphaël Martinez
Pêches et abricots de France
575 chemin du chai
30900 Nîmes
Telefoon: 04 66 84 12 12
Mobiel: +33 609 98 38 09
www.pechesetabricotsdefrance.fr