Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Europese aardappelmarkt (week 20)

Franse aardappelverwerking sinds het begin van de lockdown in een status-quo

Europese fysieke markten
Prijzenoverzicht (bron: NEPG):

België 
Marktbericht Fiwap/PCA:

Industrieaardappelen: er zijn geen prijsopgaven, omdat er geen markt met zeldzame soorten is. Het werktempo van de verschillende Belgische units is lichtjes vertraagd (30 tot 50%) afhankelijk van het soort product (verse frites, diepvriesfrites, specialiteiten, aardappelvlokken, frites/croustilles...) en het type markten (Europese supermarkten, fast food-ketens, Europese export en wereldwijde export...) Het opzeggen van (al dan niet exclusieve) contracten heeft momenteel prioriteit. De weinige ‘aankopen’ die op de markt met zeldzame soorten plaatsvinden betreffen de overschotten op de gecontracteerde vrachtwagens, tegen prijzen van tussen de 1,00 en de 1,50 €/q. De andere waargenomen transacties hebben betrekking op veevoer of biogas, met prijzen van tussen de 0,50 en de 1,50 €/q. De export van verse aardappelen naar Oost-Europa (naar landen binnen en buiten de EU, naar Moldavië en Oekraïne) gaat door met grotere volumes dan die van voorgaande weken. De prijzen liggen tussen de 1,00 en de 1,50 €/q. De voorbereiders/verpakkers voor de binnenlandse markt werken er min of meer op hun gebruikelijke tempo en met een gebruikelijke capaciteit.

De prijs voor alle aardappelen: 35 mm+, min. 60% 50 mm, min. 360 g./5 kg PSE, bulk, ‘friteskwaliteit’, export, excl. btw, directe levering: Bintje, Fontane, Challenger: geen prijsopgaven vanwege gebrek aan transacties binnen de branche.

Termijnmarkt
EEX in Leipzig (€/q) Bintje, Agria en overige industrierassen, 40 mm +, min 60% 50 mm +:

Nederland
De secundaire markt, voor aardappelschijven, veevoer en biogas, koopt tegen prijzen van tussen de 1 en de 3,00 €/q. In de export worden aardappelen in zakken en op pallets afgezet tegen prijzen van tussen de 8 en de 12,00 €/qt, de laatstgenoemde prijs is voor Afrika. Op de versmarkt liggen de telersprijzen tussen de 10 en de 18,00 €/q, afhankelijk van de kwaliteit en het ras. De prijzen voor Melody-aardappelen liggen tussen de 12,00 en de 16,00 €/q. De prijzen voor vastkokende aardappelen van de beste kwaliteit bewaaraardappelen liggen rond de 20,00 €/q.

Prijsopgaven PotatoNL: zie ook www.potatonl.com   

Frankrijk
Ongewassen industrieaardappelen, los, export, exclusief btw, Nord Seine, €/qt, min – max (gem.) (RNM):

Wekelijks RNM-rapport: week 19 ( van 4 mei tot 7 mei 2020)
“Het industriële marktsegment bevindt zich sinds het begin van de lockdown in een status-quo. Er is geen activiteit op de markt met zeldzame soorten. Er worden alleen enkele contracten opgezegd. Wat betreft de verwerking zijn er momenteel maar weinig ketens aan het werk om supermarkten te voorzien van diepvriesproducten en chips/croustilles. De voorraden wegen zwaar op de markt en de oorspronkelijk voor verwerking bestemde rassen worden nu op de versmarkt afgezet, die inmiddels verstoord is.

Standaard ontstaan er ook andere afzetmogelijkheden, zoals voedselbanken, zelfs veevoer en methanisatie. De versmarkt vertoont onregelmatigheden ten aanzien van de vraag. Enerzijds wordt de activiteit in lokale winkels nieuw leven ingeblazen: de markten zijn weer open, de afhaalverkoop die door restaurants is opgezet is gaande, om zo een minimum aan activiteit te behouden en te kunnen voorzien in een voortdurende behoefte. Anderzijds is de bevoorrading van supermarkten onzekerder geworden. De vakanties in mei spelen een rol bij deze marktonregelmatigheden, afhankelijk van de verwachting van kopers. Voor de export loopt het seizoen ten einde. De markt wordt deze week door de verschillende deelnemers als zeer rustig beschouwd.

Het aantal leveringen naar Spanje en Portugal neemt sterk af en moet concurreren met de oogst van vroege aardappelen, die al in Spanje is gestart onder betere weersomstandigheden. Er is sprake van enige exportactiviteit naar landen in Oost-Europa (Hongarije, Roemenië ...) en zelfs naar Engeland. Nu de oogst voor de export eindigt, zijn verschillende deelnemers gefocust op de import van vroege aardappelen uit Spanje, in afwachting van de aardappelen uit Frankrijk.”

Duitsland
Versmarkt: hogere prijzen voor zowel vastkokende aardappelen: 24,25 €/q (vergeleken met 24,17 €/q vorige week) als kruimige, melige aardappelen: 24,13 €/q (vergeleken met 22,92 €/q vorige week). Bij sommige partijen verse aardappelen is een toenemend aantal gebreken waargenomen (zilverschurft, gebrek aan stevigheid...). Daarnaast verstoren sommige supermarktketens de versmarkt met aanbiedingen voor 'frites' tegen lage prijzen, van partijen die aanvankelijk bestemd waren voor de industrie.

Vroege aardappelen uit eigen land: het is historisch: de eerste rooiing van vroege aardappelen uit eigen land heeft op 1 mei 2020 bij een teler in Nedersaksen plaatsgevonden! Het gaat om een extra vroeg ras, voorgekiemde planten en teelt onder zeilen... De telersprijzen variëren en liggen tussen de 80 en de 120 €/qt (voor vroege aardappelen in zakken van 25 kg) en rond de 150 €/q voor aardappelen in zakken van 10 kg.

Industriemarkt: de situatie op de Duitse markt is minder catastrofaal dan die in de Benelux. In Nedersaksen waren de opbrengsten van 2019 beperkt en waren er niet veel volumes met zeldzame rassen meer toen de coronaviruscrisis begon. Een deel van het 'overschot' is geëxporteerd naar Polen en Scandinavië. Een ander deel van het 'overschot' is al gebruikt (en zal nog steeds worden gebruikt) door zetmeelfabrikanten (vooral in Beieren) en door bio-methanisatoren (in de verschillende Länder). Ten slotte is er over het algemeen sprake van een toenemend aantal aardappelen dat veevoer wordt verwerkt.

De zeldzame Markies-aardappelen zijn naar fabrikanten van chips/croustilles gegaan en een deel van aardappelen, bedoeld voor de andere industrieën, is verpakt voor supermarkten. In het Rijnland, dat voornamelijk aan fabrieken in de Benelux levert, is de situatie gecompliceerder, terwijl de afzetmogelijkheden in Frankrijk talrijker zijn. De eerste aanwijzingen wijzen op gestabiliseerde oppervlakken, met minder aardappelen voor de fritesindustrie en meer aardappelen voor de versmarkt en de ‘frites’-/’croustilles’-industrie. Deskundigen denken dat we, tenzij we een droog seizoen hebben, met genoeg aardappelen zouden kunnen hebben.

Fontane/Challenger: geen prijsopgaven. Innovator: geen prijsopgaven. Prijsopgaven voor aardappelen voor ander gebruik (biogas, veevoer…): tussen de 1,50 en de 2,00 €/qt (vorige week lagen de prijzen ook tussen de 1,50 en de 2,00 €/qt).

Biologische aardappelen: onderhandelbare telersprijzen van tussen de 63 en de 65 €/qt.

In maart (deels voor en deels tijdens de coronaviriscrisis) dit jaar was er, in vergelijking met maart 2019, meer aankopen van biologische aardappelen. In tegenstelling tot enkele weken geleden waren dit minder kleine pakketten en meer grotere pakketten. De stijging van 13% is vooral opvallend voor aardappelen uit eigen land (27%!) De Nederlandse en Oostenrijkse aardappelen lijken bij consumenten minder populair te zijn. Over het geheel genomen is er voor het eerste trimester van 2020 sprake van een stijging van 5%.

Voor meer informatie:
FIWAP
www.fiwap.be  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven