Naar Japans recept: stomen, roosteren, invriezen

China: weer diepgevroren kastanjes beschikbaar

Chinese kastanjes zijn een populair tussendoortje, maar ze zijn geen essentieel product, wat betekent dat de marktvraag flexibel is. De markt voor kastanjes heeft aanzienlijk geleden onder de Covid-19-pandemie en is al meer dan drie maanden zwak. Net nu de binnenlandse markt zich herstelt, wordt de vraag van de consument naar kastanjes langzaam sterker. De Chinese kastanjemarkt begint weer aan te trekken.

"De Chinese kastanje is een seizoensgebonden product," vertelt manager Yue van Qinhuangdao Yanshan Chestnut. "De kastanjes in Hebei worden meestal eind augustus geoogst. Het oogsten duurt ongeveer 30 dagen, maar dat is genoeg voor een verkoopseizoen van een heel jaar. De kastanjes worden vooral verkocht als gesuikerde en gestoomde kastanjes tussen september en april en als diepgevroren kastanjes tussen mei en september."

"We gaan momenteel het zomerseizoen in wanneer ons meest populaire product de diepgevroren kastanje is. Dit product is de laatste jaren populairder geworden bij de Chinese consument."

"De marktvraag groeit elk jaar. Dit jaar hebben echter verschillende factoren de Chinese kastanjemarkt gedestabiliseerd. En het verdere verloop laat zich op dit moment moeilijk voorspellen. Ten eerste waren de weersomstandigheden vorig jaar niet geweldig en daalde het volume van de kastanjeteelt in Hebei met bijna twee derde ten opzichte van het jaar ervoor. De prijs van ruwe kastanjes steeg natuurlijk en bereikte zelfs 4.000 yuan (521 euro) per ton. De prijs van bewerkte kastanjes reflecteerde ook de schommelingen in de prijs van ruwe kastanjes."

"De prijs van bewerkte kastanjes steeg met 12% ten opzichte van dezelfde periode in het jaar ervoor. De huidige prijs van diepgevroren kastanjes bedraagt 12-15 yuan (1,56-1,95 euro) per 0,5 kg, afhankelijk van het teeltgebied waar ze vandaan komen. Ten tweede, in de laatste maanden is ons leveringsvolume met bijna 30% gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dit is het resultaat van de gevolgen van Covid-19, die in het hele land voor logistieke moeilijkheden zorgde. De omstandigheden verbeteren op dit moment, maar we hebben nog een lange weg te gaan voordat we weer op hetzelfde niveau zitten als vorig jaar. Het is ook moeilijk te voorspellen wanneer de vraag van de consument volledig hersteld zal zijn," zegt manager Yue.

"We zijn begonnen met de productie van diepgevroren kastanjes in samenwerking met Japanse handelaren. We zijn in 2002 met deze productielijn begonnen en zijn in datzelfde jaar zijn we ook de export van diepgevroren kastanjes naar Japan opgestart. Een aantal jaar daarna richtten we onze aandacht op de binnenlandse markt. In 2015 zijn we begonnen met de verkoop van diepgevroren kastanjes op de Chinese markt," aldus manager Yue.

"De technologie die we gebruiken om diepgevroren kastanjes te verwerken, is geïmporteerd uit Japan. De kastanjes worden gestoomd en geroosterd voordat ze worden ingevroren. Bij aankoop en ontdooiing zijn de kastanjes klaar voor consumptie. Ze kunnen als snack worden gegeten of in de keuken worden gebruikt. De kastanjes zijn zacht, kleverig en zoet. Ze zijn erg populair bij Chinese consumenten in de zomer."

Qinhuangdao Yanshan Chestnut is gespecialiseerd in de verwerking en verkoop van kastanjes. Ze zijn een pionier op het gebied van 'diepgevroren kastanjes' en bezitten het handelsmerk voor dit product. Het bedrijf exporteert ongeveer 2.000 ton diepgevroren kastanjes per jaar. "De kastanjes voor het volgende seizoen groeien momenteel aan de bomen. De weersomstandigheden zijn uitstekend, maar het is nog te vroeg om te zeggen hoe de oogst zal verlopen. De vroegste voorspellingen worden gedaan in juli."

Voor meer informatie:
Qinhuangdao Yanshan Chestnut Co., Ltd.
Chinese markt contact: Yue
+86 18233599980
75 Changzheng Rd, Funing District, Qinhuangdao, Hebei
China

Overzeese markt contact: Dong
+86 18712739625, +86 03357129281
naomidong@163.com
www.qhd-chestnut.cn


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven