Ahmed Bouklata (Kräuter Express) over de marktsituatie bij kruiden

"De horeca heeft nog een lange weg voor zich"

De kruidenmarkt heeft de directe gevolgen van de coronacrisis slechts in beperkte mate gevoeld. De voorzorgsmaatregelen en afstandsregels zullen de afzet van pot- en tuinkruiden in de horeca desondanks ook na de crisis in bepaalde mate beïnvloeden, zegt Ahmed Bouklata, gespecialiseerde aanbieder op de groothandelsmarkt in Keulen en bedrijfseigenaar van Kräuter Express GmbH, vlak voor de heropening van de regionale horeca.

Het plotselinge wegvallen van de horeca heeft zich volgens Ahmed ook in de kruidenhandel merkbaar gemaakt. "We hebben zo'n 30% minder omzet dan normaal. Ondertussen is de verkoop in de sectoren weekmarkthandel en retail duidelijk toegenomen", aldus de gespecialiseerde handelaar. In het voorjaar - ongeveer vanaf maart - worden vooral potkruiden in goede hoeveelheden verkocht. "De marges zijn in deze categorie helaas niet zo groot. Bovendien heb ik het gevoel dat de afzet vanaf begin mei iets afneemt, onder andere vanwege de hoge zelfverzorgingsgraad van de consumenten."

Ahmed Bouklata op de groothandelsstand in Keulen tijdens een bezoek van FreshPlaza aan de groothandelsmarkt in de zomer van 2019. Van leveringstekorten of grote prijstoeslagen is volgens de kruidenhandelsspecialist tot nu toe geen sprake.

Tuinkruiden: Duitse producten en importproducten worden gelijktijdig verhandeld
Naast potkruiden worden er tuinkruiden onder het eigen merk Kräuter Express verkocht. "Het Duitse seizoen komt nu langzaam op gang en ik verwacht dat we in de loop van volgende week het volledige assortiment uit Duitse teelt kunnen leveren." Over het gehele assortiment gezien (zowel pot- als tuinkruiden) is basilicum het populairste product, luidt het verder.

Het assortiment wordt aangevuld met gesneden kruiden uit Spanje, Italië en Ethiopië. "Ethiopische producten hebben we het hele jaar door in het assortiment, ook als er volop Duitse producten verkrijgbaar zijn. Ook in deze moeilijke crisistijden krijgen we wekelijks verse leveringen uit Ethiopische teelt binnen. Natuurlijk zijn de hoeveelheden tijdens het Duitse seizoen zo'n 40-50 procent kleiner dan in de winter, wanneer er nauwelijks Duitse producten ter beschikking staan", zegt Ahmed. 

Naast pot- en tuinkruiden vormen cressen de derde omzetpijler van het bedrijf. Ook in deze categorie worden er omzetdalingen van 30-40 procent geregistreerd. 

Heropening van de horeca
Vanaf week 20 zal de regionale horeca weer geleidelijk aan de deuren openen, weet Ahmed. Ook voor Kräuter Express GmbH is dit een belangrijke eerste stap richting de normalisering van de marktsituatie. "We zijn echter voorzichtig, aangezien de heropening gepaard gaat met strenge beperkingen en afstandsregels. Daarom zullen we ook de komende maanden niet dezelfde omzetten behalen als voorheen. Men heeft definitief nog een lange weg voor zich", zegt Ahmed tenslotte.

Voor meer informatie:
Kräuter Express
Inh. Ahmed Bouklata
Am Lichtweg 42
41470 Neuss
Tel: +49 221 937262 86
Fax: +49 221 937 262 87
Mobiel: +49 177 745 7395
Kraeuter.express@yahoo.de  


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven